Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

July 2022
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri Populare
(none)

Analiza: Piata muncii in IT-ul romanesc se va stabiliza in urmatorii ani

18-02-2008, 23:47

Cererea si oferta de joburi de pe piata muncii in domeniul IT in Romania se vor echilibra in perioada urmatoare, iar salariile isi vor opri ascensiunea, conform companiei de recrutare Brainspotting.

In prezent, un specialist IT la nivel entry-level, cu experienta intre 6 luni si 1 an, castiga intre 500 si 800 de euro net/luna, conform afirmatiilor facute, intr-un interviu acordat NewsIn, de catre Mihai Moghior, Managing Partner al firmei Brainspotting, specializata in recrutarea de profesionisti in IT. La nivel middle, cu 2-3 ani experienta, salariile incep de la 900 de euro net/luna si se opresc la o suma de 1.500 euro net/luna. De la patru ani in sus experienta, un specialist IT castiga intre 1.200-1.800 euro net/luna.

Daca vorbim de un manager IT, care lucreaza intr-o firma multinationala si are in subordine zeci sau poate sute de oameni, atunci lucrurile se schimba si avem salarii de la 3.500 de euro in sus, chiar si peste 5.000 de euro, salarii care pana acum 5-6 ani nu erau vazute decat de managerii IT expatriati.

“In Romania, datorita dinamicii pietei de tehnologie a informatiei, ciclul de dezvoltare a unui specialist IT se scurteaza”, este de parere Moghior. Astfel, angajatii cu 3-4 ani de experienta sunt considerati deja seniori, pe cand in tari ca Germania sau Anglia, cu economii stabile si cu o piata IT cu o istorie mai indelungata decat cea din Romania, un senior trebuie sa detina cel putin 6-7 ani de experienta in domeniul respectiv.

Cei mai bine platiti sunt cei care lucreaza în sistemul bancar si in telecomunicatii, unde regulile sunt insa mai stricte, angajatul avand nevoie de cunostinte in domeniul respectiv, iar cele mai bine platite pozitii sunt cele de administratori de baze de date, in special pe zona Oracle, administratorii de sisteme pe Unix, arhitectii software, managerii de proiect, integratorii de sisteme si consultantii de implementari ERP.

“Salariile din sectorul IT din Romania sunt supradimensionate”, considera Moghior, precizand ca pe fondul unei cresteri foarte mari a nevoii de tehnologie a informatiei, a informatizarii masive a tuturor afacerilor, cererea de resurse umane specializate a crescut foarte mult.

In ultimul timp, foarte multe firme care ofera servicii si produse in domeniul IT si telecom si-au construit centre internationale in Romania, centre care deservesc si clienti de-ai lor de pe alte piete, precum Europa sau America.

„Aici putem da ca exemplu centre de suport tehnic, de dezvoltare si de testare de produse software, firme de genul Oracle, Microsoft, IBM, care au dezvoltat centre de business process outsourcing. Toate aceste firme angajeaza mii de specialisti in fiecare an, in conditiile in care facultatile de profil din Romania produc 5.000-6.000 de absolventi anual ”, a spus reprezentantul Brainspotting.

In momentul de fata, un specialist IT, indiferent de nivelul de experienta, are in mana cel putin 2-3 oferte dintre care sa aleaga. Firmele se lupta pentru talente si este esential timpul in care decid daca vor angaja sau nu o persoana si, nu in ultimul rand, oferta pe care o vor face pentru atragerea lor. Mihai Moghior este de parere ca acestea sunt si motivele care influenteaza aceste salarii supradimensionate.

“Companiile cu bugete din exterior, care isi permit o crestere a resurselor umane in IT, vin cu o oferta greu de refuzat: salarii destul de mari, renuntarea la criteriile stricte de recrutare si scaderea nivelurilor de evaluare”. Astfel, sunt atrasi si oamenii mai puţin experimentati, insa care printr-o pregatire interna sau prin programe externe de training, reusesc sa intre in productie la nivelul pe care si-l doresc angajatorii.

Firme precum Microsoft, Oracle, Cisco au diverse programe de instruire si de certificare recunoscute la nivel mondial, care sunt insa destul de scumpe pentru buzunarul unui student. Solutia vine odata cu angajarea, firma platind aceste studii si certificari, construind resursa umana de care are asa de mare nevoie, neputand pur si simplu sa o ia din prima gata pregatita. Cu toate acestea, salariile sunt destul de mari.

„Va exista in continuare nevoia de personal, insa se vor intampla din ce in ce mai multe fenomene de genul fuziuni si achizitii, deoarece vor aparea firmele nerentabile, a caror valoare va scadea si astfel vor putea fi mai usor achizitionate si integrate intr-o organizatie multinationala”, este de parere Mihai Moghior.

Astfel, treptat, piata resurselor umane din domeniul IT se va echilibra, nu in sensul ca oferta va fi egala cu cererea, ci in sensul ca vor exista si oameni care isi vor cauta locuri de munca in acest domeniu, nu doar companii care ii vaneaza. Atunci si pretentiile vor trebui adaptate la piata.

Un salariu mare care nu se va reflecta in valoarea produsa de omul respectiv, va genera o scadere a rentabilitatii firmei. Nu va fi o surpriza daca firme precum Oracle sau HP se vor duce in Bulgaria sau in Ucraina, la fel cum a venit si Nokia din Germania la noi.

„Dacă ne uitam la nivelul salariilor din domeniul IT din Romania, nu avem unde sa mai crestem atat de mult pentru ca pana la urma salariile din Europa de Vest nu mai sunt chiar atat de departe fata de cele de la noi, despartindu-le cateodata un procent de 20%”.

Salariile pe care le avem in acest moment in Romania in domeniul tehnologiei informatiei sunt destul de comparabile, in unele cazuri chiar le depasesc, cu cele din penultimul val al tarilor care au aderat la Uniunea Europeana, ca Polonia, Cehia, Slovacia sau Ungaria.

„Daca pana acum foarte multe companii isi mutau diviziile la noi tocmai pentru ca aici era foarte rentabil din punct de vedere al costului resurselor umane, Romania nu mai este in momentul de fata o tara de specialisti IT ieftini si disponibili oricand sa lucreze pentru orice companie”.

Romanii plecati la munca in afara au inceput sa fie atrasi in tara pentru ca aici au inceput sa li se ofere joburi atractive in domeniul IT. Daca pana acum 4-5 ani, majoritatea locurilor de munca din IT de la noi erau doar de programare, in prezent au aparut joburi de arhitect de sistem, de arhitect de aplicatii software, de analisti de business. Acestea sunt niste joburi atractive pentru romanii inteligenti si cu aspiratii, care plecau in strainatate pentru ca astfel de posibilitati nu existau in Romania.

Pana in 2007, Brainspotting a plasat peste 1.500 de persoane lucrand cu clienti precum Microsoft International Support Center – Bucuresti, Microsoft Development Center – Dublin, Oracle, IBM, HP, Raiffeisen Bank, Banca Romanească, ING, AIG, Petrom, Cap Gemini, Xerox, Philip Morris, Vodafone, Orange, Telemobil (Zapp), A&D Pharma, Tornado Sistems. Recrutarile se fac din domenii ca IT Development, IT Design, IT Analysis, IT Management, IT Administration, IT Support, IT Consultancy, Telecom and Wireless Technologies, Technical IT Sales & Marketing.

(Sursa: NewsIn)


Categorii: Business, Opinii.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info