Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

November 2020
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Stiri Populare
(none)

Bulgaria si Romania, tarile europene cu cel mai scump iPod nano

05-10-2007, 09:53

Daca doriti un iPod nano ieftin, cumparati-l din Hong Kong, Statele Unite sau, mai aproape de casa, Elvetia sau Grecia si evitati Brazilia, Bulgaria sau Romania.

Romania este pe locul 2 in Europa si pe locul 9 in lume, intr-un clasament cu 55 de tari, din punct de vedere al costului unui iPod nano in acestea, pornind de la cele mai scumpe.

Clasamentul, “CommSec iPod index” (PDF), realizat de Commonwealth Bank din Australia, ia in considerare pretul echivalent in dolari americani al iPod-ului in diferite tari din lume, ca o masura a puterii de cumparare si a valorii monedelor nationale din aceste tari. O discrepanta intre valoarea unui iPod in tara de origine, Statele Unite, si in alta tara poate sa indice atat prezenta de taxe si tarife de import in tara respectiva, cat si faptul ca moneda sa este sub sau supraevaluata in comparatie cu dolarul, dar si cu alte valute.

Clasamentul, lansat anul acesta, este echivalentul mult mai celebrului “index Big Mac” realizat anual de catre revista britanica The Economist, care are insa o vechime de 20 de ani si compara pretul acestuia in aproape 120 de tari. Folosirea iPod-ului este un semn al modernitatii, fiind considerat chiar ca avand o acuratete mai mare, deoarece, spre deosebire de Big Mac, iPod-ul este produs doar in Statele Unite, neluandu-se deci in considerare costuri locale de productie din diferitele tari.

Pentru clasamentul publicat acum, banca australiana a folosit ca referinta ultimul model de iPod Nano cu 4 GB, recent lansat de catre Apple la pretul de 149 $.

Cel mai scump iPod nano din lume, din cele 55 de tari incluse in studiu, se gaseste in Brazilia, unde acesta costa 369,61 $, urmata de Bulgaria, cu 318,60 $. Romania se afla pe locul 9 in lume si pe 2 in Europa, un iPod costand aici echivalentul a 266 $.

Cele mai ieftine tari la acest capitol sunt Hong Kong, cu 148,12 $ si Statele Unite, cu 149 $, pretul de referinta. In Europa acestea sunt Elvetia, cu 195,43 $, iar din Uniunea Europeana, Grecia, cu 196,51 $.

In cazul Romaniei, diferenta de pret ar indica faptul ca leul este supraapreciat in comparatie cu valutele europene, inclusiv euro, dar si existenta de bariere suplimentare ce duc la scumpirea produselor pana ajung la consumatori si faptul ca piata romaneasca are una dintre cele mai scazute puteri de cumparare din Europa.

(Sursa: Tech.co.uk, ComSec)


Categorii: Audio/Video, Business.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info