Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

January 2019
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Stiri Populare
(none)

AMD: Intel – profituri de 60 miliarde $ din practici monopoliste

07-08-2007, 09:13

Un raport comandat de AMD afirma ca practicile monopoliste si anticompetitionale ale companiei Intel din ultima decada i-au adus acesteia un beneficiu de 60 miliarde $.

Raportul realizat de catre compania ERS Group, si comandat si platit de catre AMD, afirma ca o parte din profiturile obtinute de Intel in perioada 1996 – 2006 sunt justificate doar prin practicile anti-competitive ale acestuia si prin preturile mult prea mari impuse la microprocesoare si alte produse legate de acestea.

Argumentele aduse de raport ar putea fi folosite in cazul investigatiilor antitrust ale UE privind practicile de business ale lui Intel in Europa. Ca si in acel caz, Intel disputa concluziile raportului, despre care afirma ca sunt speculatii bazate pe presupuneri, nesustinute de fapte.

Conform raportului semnat de catre Dr. Michael Williams, director la ERS Group, Intel a avut in ultimii 10 ani un profit de 141,8 miliarde $. Din acestia, autorii au scazut o serie de profituri considerate normale (54,2 miliarde $), precum si o marja de 5% din venituri (27,3 miliarde $), considerat profit legitim, datorat pozitiei avantajoase pe piata. Suma ramasa, estimata la 60 miliarde $, este numita in raport “profit monopolistic”.

Dr. Williams a concluzionat, pe baza acestor estimari, ca daca piata de microprocesoare ar fi cu adevarat deschisa competitiei, consumatorii ar economisi in urmatorii 10 ani peste 61 miliarde $, iar producatorii de PC-uri inca 20 miliarde $. Aceasta s-ar traduce intr-o reducere de pret de 14,87 $ sau 1,2% pentru fiecare calculator performant, in valoare de 1000 $.

Vice-presedintele AMD, Thomas McCoy, a afirmat ca “profitul monopolistic de 60 miliarde $ contrazice in mod direct pretentiile Intel ca practicile sale de business ar fi rezultat in preturi reduse – acest studiu arata ca miliarde de dolari s-au mutat direct din buzunarele consumatorilor in cuferele monopoliste ale lui Intel.” El a adaugat ca “suma de 80 miliarde $ care ar putea fi economisita reprezinta o taxa de monopol a lui Intel pe fiecare consumator ce cumpara un calculator. Aceasta suma explica de ce Comisia Europeana a formulat acuzatii antitrust impotriva lui Intel.”

Purtatorul de cuvant al lui Intel a respins concluziile raportului, spunand ca “singurul lucru care se poate concluziona din acest studiu este acela ca daca platesti cuiva o suma suficient de mare, poti sa-l faci sa spuna aproape orice.”

(Sursa: Daily Tech, EETimes)


Categorii: Componente, Legal.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info