Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

July 2022
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri Populare
(none)

Amenda de 222.000 $ pentru sharing de muzica

05-10-2007, 11:59

O femeie de 30 de ani din Statele Unite a fost condamnata sa plateasca o amenda de 222.000 $ pentru sharing-ul a 24 de melodii pe reteaua P2P Kazaa in 2005, in primul proces de acest gen in fata unui juriu.

Jammie Thomas, de 30 ani, mama singura a 2 copii, a fost acuzata de catre RIAA (The Recording Industry Association of America), asociatia producatorilor americani de muzica, de piraterie de muzica si incalcare de copyright.

Conform RIAA, Thomas a folosit in 2005 numele de utilizator “Tereastarr” in reteaua de sharing de fisiere de muzica Kazaa (intre timp inchisa) pentru a pune la dispozitie pentru download peste 1.700 de melodii. Procesul in sine s-a concentrat insa doar asupra a 24 de melodii dintre acestea.

RIAA i-a propus acuzatei o intelegere in afara tribunalului pentru cateva mii de dolari, dar Jammie Thomas a refuzat, afirmand ca nu a fost ea cea care a pus la dispozitie cele 24 de melodii.

Juriul a decis ca Thomas trebuie sa plateasca 9.250 $ pentru fiecare din cele 24 de melodii, in total 222.000 $. Sentinta a fost data in ciuda faptului ca in proces nu a fost folosit harddisk-ul original al PC-ului pe care se aflau melodiile in cauza. Aceasta deoarece, la cateva saptamani dupa notificarea din partea RIAA ca a incalcat drepturi de copyright, Thomas a schimbat harddiskul cu unul nou, afirmand ca cel vechi era defect, iar acesta nu a fost admis ca proba in proces.

Totul s-a bazat pe faptul ca melodiile in cauza au fost legate de adresa sa de IP si de adresa MAC a modemului de cablu folosit de Jammie Thomas pentru conectarea la internet, in pofida afirmatiilor avocatilor sai, care au spus ca PC-ul clientei lor ar fi putut sa fie victima unui botnet, a unui atac de tip spoofing (prin care cineva isi da o adresa de IP falsa) sau a unor crackeri. O alta proba in favoarea acuzarii a fost faptul ca Thomas folosea acelasi nume de utilizator, “Tereastarr”, si pe alte site-uri, de shopping, chat, e-mail sau dating.

Procesul este primul de acest gen care ajunge in fata juratilor, din zecile de mii de procese deschise impotriva utilizatorilor privatiĀ  de catre RIAA, in multe dintre acestea ajungandu-se la intelegeri in afara tribunalului. Ea este importanta deoarece stabileste un precedent in cazurile considerate de piraterie de catre RIAA. Judecatorul a afirmat ca incalcarea de copyright poate avea loc prin simplul fapt ca cineva ofera muzica cu drepturi de copyright pentru download, chiar daca nimeni nu downloadeaza muzica respectiva.

(Sursa: Daily Tech, TG Daily)


Categorii: Legal, Muzica, Net, Piraterie.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info