Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2020
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Stiri Populare
(none)

IBM – acces liber la patente

12-07-2007, 10:40

IBM a anuntat ca va oferi “acces universal si perpetuu” la o serie de patente legate de peste 150 de standarde de interoperabilitate de software.

Compania afirma ca actiunea sa este cea mai mare de acest gen si ca aceasta va imbunatati compatibilitatea intre device-urile de calcul si software.

Printre tehnologiile incluse pe lista IBM se afla diferite standarde ce tin de SOAP, XML, SAML, Service Component Architecture sau specificatii WS-*. Este vorba despre standarde considerate esentiale, folosite in prezent in lucruri precum SOA sau aplicatii Web 2.0.

Multe dintre aceste standarde se afla sub jurisdictia unor organizatii de standardizare precum World Wide Web Consortium si OASIS. IBM a contribuit insa la dezvoltarea acestora.

Tehnologia IBM putea fi folosita gratuit si pana acum, atunci cand era legat de aceste standarde. Utilizatorii trebuiau insa sa treaca printr-un proces de licentiere, care de acum nu mai este necesar.

IBM a declarat ca se angajeaza sa nu aiba nici un fel de pretentii legate de folosirea acestor patente. Acest angajament este anulat in situatia in care utilizatorii acestor patente dau in judecata IBM sau alte companii implicate pentru incalcarea de patente proprii legate de aceleasi standarde.

Compania americana a mai spus ca acesta este un “mesaj ca inovatia si dezvoltarea industriei IT pot avea loc intr-o atmosfera deschisa, colaborativa” si ca “utilizatorii vor adopta tehnologii noi daca stiu ca acestea sunt dispnibile intr-o varietate de produse compatibile de la diferiti vendori”. IBM a invitat si alte companii si detinatori de proprietate intelectuala sa faca mutari similare.

(Sursa: vnunet.com, InfoWorld)


Categorii: Legal, Standarde.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info