Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

November 2020
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Stiri Populare
(none)

Parlamentul European adopta o directiva controversata privind copyright-ul

27-04-2007, 09:25

Parlamentul european a adoptat o directiva controversata privind pedepsele aplicate celor care incalca copyright-ul, in ciuda criticilor care afirma ca aceasta ar putea duce la descurajarea spiritului antreprenorial.

Desi directiva IPRED2 (Second Intellectual Property Enforcement Directive) a fost adoptata intr-o versiune mai “blanda” decat propunerile initiale, ea este in continuare atacata din mai multe directii. Noua directiva cere pedepsirea celor care violeaza copyright-ul, marcile inregistrate sau alte asemenea drepturi “la scara comerciala” sau “incita” la asemenea incalcari cu amenzi de pana la 300.000 € si cu pana la 4 ani de inchisoare.

Pe de o parte este criticata necesitatea unei astfel de legi, care criminalizeaza o zona legala acoperita pana acum de procedura civila.

Pe de alta parte sunt criticati termenii prea ambigui folositi de directiva, termeni care ar putea duce la aplicarea acesteia pe o scara mult mai larga decat cea intentionata, de a reduce pirateria comerciala si operatiunile de contrafacere. Documentul nu ofera definitii ale termenilor “la scara comerciala” si “incitare”, deschizand posibilitatea ca tribunalele sa-i interpreteze pe acestia ca acoperind si inovatorii care creeaza noi produse media. Spre exemplu, acesti termeni pot fi interpretati pentru a-i face pe provider-ii de internet responsabili pentru activitatea abonatilor proprii.

Directiva a eliminat totusi prevederile privind pedepsirea pentru incalcarea de patente, care, datorita inconsistentei sistemelor europene ale patentelor, ar fi putut duce la pedepse pentru incalcarea accidentala a unui patent obscur. Directiva include si un amendament care afirma ca folosirea “rezonabila” de materiale asupra carora exista drepturi de copyright nu va fi privita ca un act criminal.

Dupa adoptarea de catre Parlamentul European, IPRED2 trebuie sa sa primeasca acordul Consiliului Uniunii Europene, format din reprezentantii guvernelor tarilor membre. Adoptarea directivei de catre consiliu nu este insa sigura, deoarece reprezentantii unor tari precum Marea Britanie sau Olanda si-au exprimat ingrijorarea privind prevederile acesteia. Daca este respinsa, directiva va fi retrimisa la Parlamentul European.

UPDATE 09-05-2007: Legea a fost aprobata de Parlamentul European cu 374 voturi pentru si 278 impotriva. Legea prevede si amenzi minime de 100.000 €.

(Sursa: Ars Technica)


Categorii: Legal, Reglementari.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info