Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

July 2022
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri Populare
(none)

Romani, acuzati de frauda pe internet

20-05-2008, 09:23

Departamentul american de justitie a pus oficial sub acuzare 38 de cetateni romani si americani pentru frauda pe internet prin phishing.

Acuzatiile se refera la 2 scheme de phishing, despre care Departamentul american de justitie afirma ca sunt legate de crima organizata.

Intr-unul din aceste cazuri, deschis la un tribunal din Los Angeles, este vorba despre 33 persoane, majoritatea romani, asupra carora au fost deschise 65 capete de acuzare printre care conspiratie in conexiune cu device-uri de acces, acces neautorizat la calculatoare protejate, frauda bancara si furt de identitate agravat. Unele dintre acestea pot duce la sentinte de 30 ani de inchisoare.

Conform acuzatiilor, frauda incepea prin mesaje de spam controlate din Romania, care foloseau metode de phishing pentru a determina victimele sa viziteze site-uri false ce pareau sa apartina unor institutii financiare si bancare legitime. Acolo, acestia introduceau date personale financiare si parole de acces la institutiile respective.

Aceste date erau colectate de asa-numitii “furnizori” din Romania si trimise in Statele Unite prin chat, catre “incasatori”. Acestia foloseau echipamente hardware de codificare de carti de credit si software pentru a inscriptiona in acestea datele fraudate. Unele dintre aceste carduri erau realizate din carduri de acces in camerele de hotel, cu banda magnetica reprogramata.

Cardurile erau mai intai testate pentru a scoate sume mici de la ATM-uri, dupa care, odata considerate solvabile, erau folosite pentru a scoate bani de la ATM-uri cunoscute ca avand cele mai mari sume maxime ce pot fi scoase la o singura operatiune. O parte din banii astfel obtinuti erau transferati apoi la furnizorii din Romania. Procurorii americani afirma ca in acest mod au fost sustrasi aproximativ 7 milioane de dolari.

Printre cei acuzati se afla 3 cetateni americani, 5 rezidenti vietnamezi in Statele Unite, cate un cetatean din Cambodgia, Pakistan si Mexic, de asemenea rezidenti in SUA, 18 cetateni romani identificati dupa nume si inca 4 indivizi cunoscuti doar dupa aliasurile folosite online si despre care se crede ca sunt de asemenea romani.

Anuntul facut de americani afirma ca au fost executate 9 mandate de arestare in zona Los Angeles, si ca autoritatile romane au executat la randul lor luni mai multe mandate de cautare ale celor implicati.

In al doilea caz, este vorba despre 7 cetateni romani acuzati in Connecticut intr-o alta schema de phishing si frauda, executata de asemenea din Romania. Doi dintre acestia sunt acuzati si in primul caz. Acest al doilea caz se pare ca este mai vechi, acuzatiile initiale fiind aduse la inceputul lui 2007, dar actiunea propriu-zisa in justitie se pare ca incepe abia acum. Despre unul dintre acuzati se spune ca a fost arestat in Bulgaria in noiembrie anul trecut si extradat in Statele Unite.

Prezenta atat de multor romani in aceste cazuri nu surpinde, Romania aflandu-se pe locul 5 in topul mondial al fraudelor pe internet si pe primul loc in Europa si al 3-lea in lume in topul tarilor cu cele mai multe site-uri de phishing.

(Sursa: PC World, Information Week, US Department of Justice)


Categorii: Legal, Net, Securitate.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info