Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

November 2020
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Stiri Populare
(none)

UE investigheaza piata high-definition

04-07-2007, 11:40

Uniunea Europeana a lansat o investigatie privind piata formatelor high-definition, Blu-ray si HD DVD, suspectand aranjamente intre studiourile de filme si producatorii din spatele unuia sau altui dintre formate.

Suspiciunile par a fi legate in special de prevalenta discurilor Blu-ray si de existenta unor contracte exclusive intre Blu-ray Disc Association (BDA) si unele studiouri mari de la Hollywood. Aceste intelegeri ar putea fi considerate ca incalca legile europene ale competitiei.

Deocamdata comisia care se ocupa de aceasta investigatie a cerut marilor studiouri de filme sa ii inmaneze toate documentele legate de sustinerea unuia sau altuia dintre formatele HD.

Un singur studiou de filme, Universal, are un acord exclusiv pentru producerea filmelor sale in format HD DVD, in timp ce Blu-ray beneficiaza de un asemenea acord cu 5 studiouri. Restul publica filme in ambele formate.
Pe piata de HD, desi inca foarte mica, se duce o batalie acerba intre Blu-ray si HD DVD pentru suprematie. Blu-ray, promovat in special de catre Sony, pare deocamdata sa fie formatul favorit al studiourilor de filme si, mai nou, si al unora dintre distribuitori, precum Blockbuster. Drept consecinta, Blu-ray conduce in ceea ce priveste numarul de titluri lansate pe piata.

HD DVD este sustinut de cealalta parte de o serie de companii din industria IT, precum Microsoft, Intel si Toshiba, si are de partea sa numarul mai mare de playere stand-alone vandute, in special datorita pretului mai redus fata de playerele Blu-ray.

Daca UE considera ca intelegerile privind distributia intr-un singur format sunt anti-competitive, ar putea forta studiourile sa treaca la publicarea de filme in ambele formate, lucru care ar fi un ajutor nesperat pentru tabara HD DVD, care parea sa piarda teren.

(Tech.co.uk, vnunet.com)


Categorii: Business, Media, Reglementari.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info