Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2020
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Stiri Populare
(none)

OOXML, respins ca standard ISO

05-09-2007, 10:53

ISO (International Standards Organization) a respins adoptarea formatului  Office Open XML (OOXML) ca standard.

Microsoft nu a reusit in incercarea sa de a impune formatul OOXML ca standard ISO, dupa ce reusise sa-l introduca pe acesta intr-o procedura de adoptare mai rapida in urma cu cateva luni.

Pentru a deveni standard, o propunere trebuie sa fie adoptata de doua treimi din organismele nationale de standardizare care au participat la formularea propunerii si de 75% din totalul organismelor de standardizare care voteaza.

OOXML a picat insa la ambele conditii, obtinand doar 52 % din voturile celor 41 de tari care au lucrat la propunere, si ratand la limita, cu 74%, votul general. Multe din tarile votante si-au insotit votul de comentarii privind lucrurile care trebuie sa se schimbe in specificatia OOXML, inainte sa-si dea acordul pentru acesta.

Perioada dinaintea votului a fost una tensionata, cu un lobby sustinut facut de Microsoft pentru adoptarea acestuia, contracarat de eforturi similare depuse de tabara adversa, condusa de IBM si Sun, care sustin formatul concurent ODF, deja adoptat ca standard ISO.

Au existat chiar si acuzatii de frauda si de incercari ale Microsoft de a influenta rezultatul votului. Spre exemplu, votul organizatiei suedeze de standardizare, SIS, a fost anulat, dupa ce s-a banuit ca cineva a votat de 2 ori. Anterior, procesul suedez de votare trezise oricum suspiciuni, datorita aparitiei de ultima ora, cu o zi inaintea votului, a 20 de noi companii care au platit taxa de 1.300 $ de membru SIS si au votat pentru OOXML. Pe langa faptul ca era putin probabil ca noi-venitii sa fi citit specificatia de 6.000 de pagini intr-un timp atat de scurt, au fost facute publice si emailuri de la Microsoft, care promitea companiilor “contributii de marketing” daca intra in SIS si voteaza pentru OOXML.

Dupa acest vot, Microsoft are posibilitatea de a intoarce rezultatul la urmatoarea runda de intalniri si un nou vot, care va avea loc in februarie 2008, unde va putea raspunde obiectiilor ridicate de catre cei care au votat impotriva. Dintre acestea, Franta a propus separarea formatului in 2 parti, una centrala, “core”, pe care reprezentantii francezi o doresc convergenta in 3 ani cu ODF, si una de “extensii”, pentru compatibilitatea cu documente existente, in formatul proprietar OOXML. Alte tari, precum Brazilia si India, si-au exprimat ingrijorarile privind incompatibilitatea OOXML cu ODF si privind suportul pentru limbi si formate de date diferite.

Dilema Microsoft consta in faptul ca modificarea formatului existent OOXML, care este deja inclus in Office 2007,  va necesita update-uri ale aplicatiilor sale pentru a fi compatibile cu propriul format, daca acesta devine standard. Pe de alta parte, daca nu ajunge la o intelegere in februarie, formatul va iesi din procedura de urgenta si va intra pe traseul normal de adoptare a unui standard, care ar putea dura mult mai mult timp. Acest lucru ar dauna insa pozitiei Microsoft pe piata de software de productivitate, unde compania americana incearca sa impuna OOXML ca formatul preferat al companiilor pentru aplicatii de tip office.

Microsoft si-a exprimat increderea ca OOXML va fi adoptat ca standard in februarie.

(Sursa: Ars Technica, vnunet.com)


Categorii: Standarde.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info