Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2020
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Stiri Populare
(none)

XPS vs. PDF

03-07-2007, 10:35

Microsoft a declansat procedurile pentru aprobarea formatului sau de documente XPS ca standard de catre organizatia de standardizare Ecma International.

Mutarea face parte dintr-un alt razboi, poate de mai mica amploare, intre Microsoft si Adobe, pentru impunerea unui standard de documente electronice. Adobe doreste bineinteles ca PDF sa ramana formatul dominant pentru schimbul de documente pe web, in timp ce Microsoft doreste sa-si impuna propriul format XML Paper Specification (XPS).

Adobe a trimis PDF pentru aprobare ca standard la ISO, iar acum Microsoft face un pas similar, dar prin Ecma International. Grupul Ecma insarcinat cu acest lucru se numeste Technical Committee 46, care va avea prima intalnire la sfarsitul acestei luni.

Deocamdata Microsoft recunoaste dominanta PDF-ului ca format, incercand chiar sa includa functionalitatea “Save as PDF” in Office 2007. Aceasta miscare a fost insa blocata de catre Adobe, care a impiedicat ca aceasta sa fie inclusa in distributia standard Office 2007. Ea exista acum doar ca extra optiune, putand fi downloadata de pe site-ul Microsoft.

Anuntul trimiterii XPS pentru a fi aprobat ca standard a provocat reactii de dezamagire in comunitatea open-source, care crede ca Microsoft incearca sa dizloce formatele open-source de pe piata, referire la o alta lupta de formate, intre OpenXML (OOXML), promovat de Microsoft si trimis de asemenea la Ecma, si ODF, inclus in OpenOffice si standardizat de ISO.

Avocatul Andrew Updegrove, de la Linux Foundation, a afirmat in blogul sau ca standardizarea XPS ar reprezenta perpetuarea unei pozitii monopoliste, fiind “incompatibila cu rolul unei organizatii globale de standardizare.” El a completat ca daca OOXML, si acum XPS, trec prin Ecma si apoi sunt standardizate de catre ISO/IEC, “cred ca putem sa declaram ‘game over’ pentru standardele deschise.”

Alti observatori cred ca aceasta parere este exagerata si ca rezultatul acestei lupte nu va afecta publicul, Adobe si Microsoft fiind doar 2 mari companii care doresc sa-si pastreze pozitia pe piata. Ei amintesc faptul ca Adobe nu a deschis complet formatul PDF, doar un subset al functionalitatii acestuia, PDF/A, fiind public deocamdata. Decizia finala ar putea apartine utilizatorilor care vor hotari care dintre cele doua formate le este mai folositor. Oricu, XPS va avea ceva de munca pentru a se impune in fata mult mai raspanditului PDF, suportat pe o mare varietate de platforme.
(Sursa: Ars Technica)


Categorii: Standarde.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info