Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2021
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Stiri Populare
(none)

Camera foto cu 12.616 obiective

01-04-2008, 21:21

O echipa de cercetatori de la Stanford University vrea sa realizeze camere 3D folosind obiective multiple integrate cu senzorul de imagine.

camera_researchers1.jpgRealizarea de fotografii 3D nu mai reprezinta o noutate, la ora actuala existand mai multe solutii pentru captarea de imagini cu informatii spatiale. Un grup de cercetatori de la Stanford University propune insa o idee cu totul noua, ce ar putea duce la imagini ce contin informatii detaliate privind distanta intre camera si fiecare obiect din imagine.

Ei lucreaza la un prototip de senzor de imagine de 3 Mpixeli in care mai intai au micsorat dimensiunea fiecarui pixel la 0,7 microni iar apoi au grupat pixelii in matrici de 256 (16 x 16). Peste fiecare astfel de matrice, ei se pregatesc sa plaseze cate un obiectiv miniscul (o lentila), obtinand la nivelul intregului senzor 12.616 de micro-obiective.

“E ca si cum ai avea mai multe camere pe un singur cip,” a afirmat Keith Fife, unul dintre studentii care participa in acest proiect. O astfel de camera ar putea realiza fotografii in care orice obiect din imagine este focalizat si in care, in plus, se inregistreaza informatii precise despre distanta de la camera la fiecare zona de imagine.

camera_device1.jpgCamera mai are o particularitate: faptul ca imaginea este focalizata nu pe senzorul de imagine, ci la 40 microni in fata acestuia, ceea ce inseamna ca fiecare punct din fotografie este capturat de cel putin 4 dintre “mini-camerele” ce compun cipul. Acestea produc imagini care se suprapun, luate dintr-un unghi usor diferit, rezultatul fiind un fel de harta amanuntita a distantei pana la fiecare punct din imagine.

Desi aceasta informatie nu este propriu-zis vizibila in fotografie, ea poate fi folosita pentru o varietate de manipulari din software, care nu sunt posibile cu tehnologiile actuale. Spre exemplu, cineva care doreste sa vada doar obiectele de la o anumita distanta poate face acest lucru cu usurinta, filtrand restul imaginii.

O asemenea camera, numita cu apertura multipla, ar putea fi folosita in diverse aplicatii precum recunoastere faciala in sisteme de securitate, imagistica medicala si bio-medicala, imprimare 3D sau modelare 3D. Aceasta tehnologie ar fi superioara vederii umane, ea putand fi integrata in roboti cu capabilitati vizuale spatiale superioare oamenilor si care ar putea realiza task-uri ce nu ne sunt acum la indemana.

Senzorul ar putea fi folosit si pentru a realiza imagini foarte apropiate de subiect, fara folosirea celor 12.616 lentile. Spre exemplu, acesta ar putea fi plasat foarte aproape de creierul unui soarece de laborator, putand detecta locatia activitatii neuronale din acesta.

Proiectul se afla in faza de prototip, cercetatorii testandu-si ideea pe o platforma de dimensiuni mai mari decat cele ale unui cip (in imagine). Cercetatorii cred insa ca pot micsora totul la nivelul unui cip, care ar fi similar cu un senzor obisnuit de imagine. Ei afirma ca produsul final, camera realizata cu un astfel de cip, va fi mai ieftina decat o camera digitala obisnuita, deaorece complexitatea obiectivului extern poate fi mutata in semiconductor. In acest mod, calitatea obiectivului extern va capata o mult mai mica importanta si in consecinta, pretul acestuia va scadea corespunzator.

(Sursa: TG Daily, Stanford News)


Categorii: Foto, Tehnologie.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info