Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

November 2020
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Stiri Populare
(none)

Camere care stiu pe cine fotografiaza

20-11-2007, 21:51

In curand, camerele digitale vor sti nu doar cand realizeaza o fotografie, ci si pe cine fotografiaza si unde sunt realizate imaginile.

okao_vision.jpgMajoritatea camerelor digitale de astazi sunt capabile sa recunoasca daca fotografiaza fete umane si sa ajusteze in consecinta parametrii camerei, precum timpul de expunere, focusul si balanta de culori, pentru ca acestea sa apara cat mai naturale.

Aceasta functionalitate ar putea insa evolua in viitor catre o adevarata recunoastere faciala, in sensul in care camerele vor fi capabile sa recunoasca identitatea perosanelor din fotografii. Acest lucru va fi de ajutor in procesul de sortare si cautare a imaginilor dupa ce au fost realizate.

In acest scop intra in scena conceptul de autotagging, adica asocierea automata de etichete cu fotografiile, etichete care ajuta apoi in procesul de cautare. Procesul de tagging este posibil si astazi, dar el este unul manual, si de aceea laborios si nu foarte atragator pentru utilizatori.

Una dintre etichetele aplicate automat este la ora actuala data si ora la care a fost facuta fotografia. In viitor acestora li se vor adauga numele persoanelor din fotografii si locatia unde acestea au fost realizate.

O companie care lucreaza la recunoasterea faciala sau identificarea persoanelor este Fotonotation, care ofera deja software-ul de detectie de fete din camerele unor producatori cu nume, precum Samsung sau Pentax. Tehnologia de recunoastere faciala este la ora actuala una complexa, care necesita o putere de calcul ce nu poate fi inclusa in camerele digitale. Fotonotation afirma ca acest proces poate fi simplificat in mod semnificativ, reducand numarul persoanelor care pot fi identificate la 25-30, afirmand ca majoritatea oamenilor fotografiaza acelasi set de 25-30 de persoane si ca o camera digitala poate fi “antrenata” sa recunoasca doar acele persoane.

O alta directie este recunoasterea expresiei fetei unei persoane fotografiate. Deja la ora actuala exista camere (Sony DSC-T2 sau Olympus SP-560 UZ) care detecteaza cand cel care este fotografiat zambeste. Aceste capabilitati ar putea evolua semnificativ, dupa cum demonstreaza o aplicatie realizata de Marian Stewart Bartlett, profesor la University of California, San Diego, care poate monitoriza 30 din cele 46 de componente ale unei expresii faciale si poate distinge cu o mai mare acuratete decat subiectii umani (75%, fata de 50%) expresiile autentice de cele false. Asa ca fotografiile vor putea fi la un moment dat si etichetate cu tag-uri precum “incantat” sau “dezgustat”.

In fine, un alt parametru care ar putea fi luat in calcul in camerele viitorului si in procesul de autotagging este cel al locatiei, asa-numitul geotagging. “O eticheta a locatiei este mai importanta decat una a timpului,” afirma Kanwar Chadha, fondator al companiei SiRF Technology, care se ocupa de designul de chip-uri GPS. “La un an dupa ce ai facut o fotografie, este probabil ca nu mai ai idee unde a fost aceasta realizata si nici o modalitate de a cauta dupa locatie,” decat daca utilizatorul a aplicat manual o astfel de eticheta. De aceea, Chadha crede ca in curand camerele digitale vor incorpora receivere GPS, pe care le vor folosi pentru geotagging.

(Sursa: CNet)


Categorii: Foto, Tehnologie.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info