Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

June 2021
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Stiri Populare
(none)

HD Photo devine oficial succesorul JPEG-ului

05-11-2007, 22:43

Formatul HD Photo, promovat de catre Microsoft, va fi standardizat ca succesor al JPEG-ului, sub numele JPEG XR.

La 8 luni dupa ce a fost anuntat de catre Microsoft si la 3 luni dupa ce a fost luat in considerare de catre Joint Photographic Expert Group (JPEG) pentru standardizare, formatul HD Photo a fost acceptat oficial de catre Joint Photographic Experts Committee ca viitor format standard pentru codificarea imaginilor.

Acceptanta este doar primul pas intr-un proces de standardizare ce va dura aproximativ un an. Cunoscut pana acum sub numele de HD Photo (redenumit de la Windows Media Photo), formatul va avea numele oficial de JPEG XR (eXtended Range).

Formatul a fost promovat intens de catre Microsoft, care a incercat sa-l standardizeze, dar sa pastreze in acelasi timp un oarecare control asupra sa. Dupa negocieri cu grupul JPEG, Microsoft se pare ca a renuntat la aceste pretentii, astfel ca formatul va fi unul in totalitate deschis.

JPEG XR ofera in principal o aceeasi calitate a imaginii la jumatate din dimensiunea unui JPEG, sau de 2 ori calitatea unui JPEG la o dimensiune egala. Algoritmul de compresie folosit de catre JPEG XR este unul mult mai bun, putand pastra mai mult din informatia originala, de culoare si intensitate a imaginii. In acest fel, ajustarile ulterioare ale parametrilor nu duc la  pierderea acestor informatii, formatul fiind mult mai bine adaptat pentru prelucrari de imagine direct in camera digitala.

Formatul este deja implementat in Windows Vista, dar Microsoft doreste adoptarea sa pe scara larga, inclusiv de catre producatorii de camere digitale.

(Sursa: Tech.co.uk, TrustedReviews)


Categorii: Foto, Standarde.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info