Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

November 2021
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Stiri Populare
(none)

AMD – detalii despre Fusion

05-08-2008, 09:44

AMD Fusion, procesorul care combina intr-un singur cip un CPU si un procesor grafic, va fi realizat pe 40 nm.

Despre Fusion se vorbeste de mai bine de 2 ani, fiind citat ca unul din motivele pentru care AMD a achizitionat ATI in 2006. Ideea pentru AMD Fusion este simpla, integrarea intr-un singur cip a unui CPU si a unui GPU, ceea ce ar urma sa aduca imbunatatiri semnificative de performanta grafica, si nu numai, in calculatoare.

De la achizitia ATI, Fusion a ramas insa ceva la nivel de planuri, cu informatii aparute din cand in cand din cate-o prezentare sau din documente interne privind intentiile AMD.

Acum, site-ul TG Daily publica o noua serie de detalii despre Fusion, citand surse din industrie. Conform acestora, primul procesor Fusion va avea numele de cod Shrike si va consta dintr-un CPU Phenom si un GPU bazat pe nucleul grafic RV800, si va fi realizat in tehnologie pe 40 nm. Acest lucrur este surprinzator deoarece Fusion trebuia initial sa fie bazat pe CPU-uri Kuma si pe nucleul grafic RV710, dar se pare ca intarzierile aparute le-au dat ocazia celor de la AMD sa introduca modele mai performante de CPU si GPU.

Tehnologia pe 40 nm reprezinta un pas intermediar mai putin obisnuit intre procesele pe 45 nm si pe 32 nm, fiind numit de aceea “half-node”. AMD, care abia anul acesta va lansa primele sale procesoare pe 45 nm, Shanghai, a ales de aceea ca primele procesoare Fusion sa fie realizate de compania taiwaneza TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), specializata in astfel de productii half-node.

Primele procesoare Fusion ar urma sa apara in 2009, dupa care, in scurt timp, la inceputul lui 2010, acestea vor trece la procesul de fabricatie pe 32 nm, aproape in acelasi timp cu Intel, care tot pentru sfarsitul lui 2009 – inceputul lui 2010 are programata trecerea la CPU-uri pe 32 nm.

Procesoarele Fusion vor reprezenta pentru AMD o etapa intermediara catre urmatoarea generatie de nuclee de procesoare, nume de cod Bulldozer, care vor apare direct in tehnologie pe 32 nm, si nu in 45 nm, cum fusese preconizat anterior.

(Sursa: TG Daily)


Categorii: Componente.

1 Comentariu

  1. Detalii despre AMD Fusion - MastersZone.NET [update zilnic] - stiri, poze, filme, bancuri, noutati |

    […] De aici. […]

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info