Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2022
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri Populare
(none)

AMD pregateste Puma

18-05-2007, 11:23

Puma este noul nume al platformei mobile pe care AMD o va lansa ca alternativa la Santa Rosa.

griffin_board.jpg

AMD a prezentat detalii despre viitoarea sa platforma pentru laptopuri, cu nume de cod Puma.

Aceasta va fi bazata pe nucleul Griffin de 65 nm, un procesor dual-core mobil, gandit pentru a obtine performanta fara a consuma putere suplimentara.

Printre functionalitatile de economisire de putere se numara aceea de “split power plane”, care permite controlerului de memorie si fiecaruia dintre cele 2 nuclee sa opereze la voltajul propriu. Controlerul de memorie DDR2 functioneaza la un voltaj mai mic decat cel al nucleelor de procesare.

Aceasta functionalitate este inclusa si in seria de procesoare Barcelona, dedicata serverelor, dar in Griffin ea este mai avansata. Griffin permite fiecarui nucleu sa functioneze la voltaj si frecventa proprii. Teoretic, sistemul poate dezactiva unul din nuclee, pentru a minimiza consumul de putere.

Griffin suporta de asemenea HyperTransport 3.0, cu functionalitati extinse de power management. Astfel, Griffin este capabil sa modifice in mod dinamic latimea de banda folosita pentru comunicatia interna, pentru a reduce puterea consumata. HyperTransport poate fi chiar deconectat complet cand nu este folosit, fara a afecta functionarea procesoarelor.

Puma va fi bazata pe chipset-ul 780G, care ofera grafica DirectX 10 cu UVD (Universal Video Decoder) pentru accelerare hardware de playback de video high-definition, Blu-ray si HD DVD. 780G mai dispune de iesiri multiple high-definition -DVI, HDMI si DisplayPort -, plus HyperTransport 3.0 si PCI Express 2.0.

Chipset-ul include tehnologia PowerXPress, proprietara AMD, care permite comutarea intre sistemul grafic integrat si placa grafica externa PCIe 2.0 in mod dinamic, fara a necesita restartarea Windowsului. Sistemul foloseste automat chip-ul grafic integrat atunci laptopul merge pe baterie si comuta la placa grafica externa atunci cand laptopul este in priza.

AMD va integra in 780G si suport pentru tehnologia HyperFlash, similara cu Turbo Memory de la Intel, care permite atasarea de memorie flash pentru performante imbunatatite ale sistemului.

Puma va fi disponibil la inceputul anului viitor.

(Sursa: DailyTech, TG Daily)


Categorii: Componente.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info