Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

November 2021
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Stiri Populare
(none)

Intel, despre viitoarele procesoare grafice si cele hibride

20-03-2008, 08:33

Larrabee si procesoarele hibride sunt pariurile Intel pe piata procesoarelor grafice.

intel-larrabee-arch-small.jpgCu o luna inaintea conferintei Spring Intel Developer Forum, care are loc in Shanghai, China, Intel a dezvaluit cate ceva despre Larrabee, viitorul nucleu grafic cu care compania va incerca sa atace pozitia AMD si Nvidia pe piata procesoarelor grafice discrete.

O prima diferenta intre Larrabee si ATI Radeon sau GeForce este faptul ca procesorul de la Intel va fi bazat pe instructiuni x86, precum cele care se gasesc la ora actuala in CPU-uri, facand ca procesorul sa fie mult mai usor de programat pentru aplicatii generice decat cip-urile foarte specializate de la AMD si Nvidia.

Larrabee va avea o structura multi-core, primul cip de acest gen urmand sa vina cu 16 nuclee de procesare. Acestea vor fi mult mai mici si mai putin complexe decat nucleele din CPU-uri precum Core 2 Duo, fiind optimizate pentru worload-uri paralele, in special pentru aplicatii grafice.

Arhitectura se pare insa ca este scalabila pana la mii de nuclee de procesare si performanta de ordinul Teraflops. Procesorul va fi si mult mai eficient in ceea ce priveste consumul de putere.

Pe langa faptul ca va suporta OpenGL, DirectX si instructiuni ray-tracing, Larrabee va diferi de instructiunile x86 din CPU-uri printr-un nou set de instructiuni vectoriale pe 256 biti, numite AVX (Advanced Vector Extensions), ce vor duce la performante sporite de calcul.

Primele placi grafice bazate pe Larrabee vor fi disponibile spre sfarsitul lui 2009 sau chiar inceputul lui 2010, desi primele mostre ar putea apare deja la sfarsitul acestui an.

Pana la Larrabee, Intel planuieste sa lanseze o solutie hibrida de cip-uri ce integreaza CPU-uri si GPU-uri, un concurent pentru AMD Fusion si care ar putea apare pe piata inaintea acestuia.

Acestea vor fi bazate pe viitoarea arhitectura Nehalem pe 45 nm si vor fi disponibile in 2 versiuni, Havendale, pentru desktop-uri, si Auburndale, pentru laptopuri. Ambele vor avea 2 nuclee CPU combinate cu un subsistem grafic bazat pe succesorul procesorului grafic integrat G45 (ceea ce inseamna performante grafice nu la fel de bune cu cele ale unui procesor grafic discret), vor partaja 4 MB de cache L2 si vor integra un controller de memorie dual-channel ce va suporta configuratii de memorie pana la DDR3 la 1333 MHz.

Noile procesoare vor fi compatibile cu noile platforme Intel si cu noile versiuni de socket – Havendale va fi plasat pe platforma de desktop Ibexpeak (care va fi probabil comercializata sub numele “5 series” – P5x, X5x) si socketul LGA-1160, iar Auburndale va fi compatibil cu Ibexpeak-m (ce va avea probabil un nume din gama Centrino) si socketul mPGA-989.

Conform roadmap-ului Intel, aceste procesoare vor apare pe piata in prima jumatate a anului viitor, inaintea primelor procesoare AMD Fusion, preconizate pentru a doua jumatate a lui 2009. Unul din motivele grabei Intel este acela ca procesoarele Fusion vor fi mai performante deoarece vor integra nuclee grafice veritabile.

(Sursa: Daily Tech, TGDaily)


Categorii: Componente.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info