Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

June 2021
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Stiri Populare
(none)

Din nou probleme de DRM la Sony

18-04-2007, 14:53

Sony a introdus un nou sistem DRM pe ultimele sale DVD-uri, dar care face ca aceste titluri sa nu poata fi citite de o serie de playere, inclusiv un model de la Sony.

Noul sistem DRM a aparut la unele titluri noi de la Sony, printre care “Casino Royale” si “Stranger Than Fiction”, dar si la alte filme, precum “Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest” de la Disney.

Sistemul se bazeaza pe schema de protectie de copiere ARccOS, oficial abandonata de catre Sony in februarie 2006, dar care se pare ca inca este inclusa in titluri recente. ARccOS introduce un numar de sectoare cu date corupte pentru a impiedica copierea discurilor.

In timp ce majoritatea player-elor stand-alone igona aceste sectoare si trec mai departe, unele playere, modele mai noi, precum si o parte din drive-urile DVD din PC-uri incearca sa corecteze aceste erori, nu reusesc, si nu mai pot citi discul.

Ironia este ca protectia de copiere bazata pe ARccOS este usor de spart de catre programe de copiere nu foarte sofisticate, nereusind sa impiedice decat accesul unor utilizatori legitimi la discurile originale cumparate legal. O si mai mare ironie este faptul ca aceasta problema apare inclusiv la un player Sony, modelul DVPCX995V 400-Disc DVD Mega Changer/Player.

Atitudinea Sony fata de aceasta problema aminteste de modul in care aceeasi companie a tratat in 2005 problema rootkit-urilor instalate de pe CD-urile Sony pe calculatoarele utilizatorilor fara instiintarea acestora, adica prin evitarea responsabilitatii si datul din umeri.

Un utilizator, posesor al player-ului Sony, care s-a plans de aceasta noua problema, a primit raspunsul ca nu exista un firmware update pentru player care sa rezolve problema si nu se stie cand acesta va fi disponibil.

Reactia Sony fata de problemele aparute la player-ele altor producatori (RCA, Toshiba, Phillips, Harman Kardon, Pioneer) a fost si mai penibila, afirmand ca este responsabilitatea acelor producatori de a publica update-uri firmware care sa permita recunoasterea discurilor Sony.

UPDATE: Sony a anuntat deja ca a rezolvat problema cauzata de ARccOS si ca va inlocui titlurile (aproximativ 20 la numar) cu probleme la cererea utilizatorilor.

(Sursa: ZDNet, Slashdot, Wired)


Categorii: Media, Software.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info