Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

November 2021
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Stiri Populare
(none)

DVB-H va fi standardul european de televiziune mobila

30-11-2007, 10:15

Statele UE au acceptat propunerea Comisiei Europene de a adopta DVB-H ca standard european de televiziune mobila.

In urma unei intalniri a ministrilor telecomunicatiilor din tarile Uniunii Europene a fost decis ca DVB-H (Digital Video Broadcasting – Handheld) sa devina standardul oficial de televiziune pentru telefoane si device-uri mobile in spatiul UE.

“DVB-H va fi publicat de catre Comisie in lista standardelor oficiale UE,” a afirmat un oficial european, adaugand ca “toate tarile membre ale Uniunii vor trebui sa suporte si sa incurajeze folosirea standardului DVB-H pentru lansarea serviciilor de televiziune mobila, evitand astfel fragmentarea pietei si permitand economii de volum si, de aceea, servicii si device-uri la preturi accesibile”.

Unele state europene, in frunte cu Marea Britanie, Germania si Olanda, s-au opus adoptarii DVB-H, dar nu au putut bloca acest lucru.

Motivul este ca aceste state au lansat sau testeaza deja servicii de televiziune mobila folosind standarde concurente. In Marea Britanie este testat MediaFlo, un standard realizat de compania americana Qualcomm, in timp ce Germania si Norvegia au lansat deja servicii bazate pe T-DMB (Terrestrial Digital Multimedia Broadcasting), un standard sustinut de producatori asiatici.

In schimb, DVB-H este promovat de catre companii europene, in frunte cu Nokia, si a fost finantat in parte chiar de bani de la UE, care a contribuit cu aproximativ 40 milioane € la cercetarea ce a precedat adoptarea sa ca standard. Servicii bazate pe DVB-H au fost lansate comercial in Italia si Finlanda si sunt testate in majoritatea celorlalte tari din Europa (nu si in Romania).

Adoptarea televiziunii mobile de catre piata a fost intarziata de existenta acestor standarde concurente, desi in ultima perioada au aparut solutii tehnice de cip-uri care suporta mai mult de un singur standard.

Stabilirea unui standard unic european va grabi lansarea acestor servicii in tarile UE. Viviane Reding, comisarul european pentru societate informationala si media, a facut un apel la toate tarile membre sa urgenteze adoptarea televiziunii mobile, afirmand ca Europa nu trebuie sa rateze ocazia Campionatului European de Fotbal din Austria si Elvetia din 2008, pentru a lansa acest gen de servicii.

Graba UE este legata de perceptia ramanerii in urma a Europei la acest capitol in comparatie cu alte zone, in special din Asia. In Coreea de Sud, penetrarea televiziunii mobile este de 10%, in timp ce in Italia, cea mai avansata tara europeana la acest capitol, este de doar 1%.

(Sursa: Engadget, electronicsweekly.com)


Categorii: Reglementari, Telecom, TV.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info