Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

August 2022
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Stiri Populare
(none)

Microsoft pregateste o noua tehnologie de LCD-uri

24-07-2008, 08:43

Din laboratoarele de cercetare ale Microsoft se prefigureaza ceva mai putin asteptat de la compania care domina industria software-ului, o noua tehnologie LCD, de 4 ori mai eficienta decat cea existenta.

telescopicpix-1.jpgUn grup de oameni de stiinta de la Microsoft Research si de la University of Washington afirma ca a pus la punct o tehnologie de ecrane LCD cu o eficienta de transmisie a luminii de 4 ori mai mare decat tehnologia actuala si capabila sa afiseze imagini cu rate de contrast mai mare, culori mai vii si sa redea negrul absolut.

Conform acestora, cristalele lichide dinĀ  LCD-urile actuale nu pot bloca complet lumina in starea de off si sunt de cele mai multe ori inutilizabile in lumina ambientala puternica. “LCD-urile transmit doar 5-10% din lumina venita din spate, din cauza polarizatorului, care blocheaza peste 50% din lumina. In plus, fiecare filtru de culoare transmite doar 30% din lumina ramasa, si mai sunt alte cateva straturi care reduc si mai mult transmisia de lumina,” afirma acestia intr-un articol publicat in revista Nature.

Solutia oferita de cercetatori se numeste “pixel telescopic” si consta in echiparea fiecarui pixel cu un set de oglinzi situate fata in fata, care pot transmite mai multa lumina, dar care pot in acelasi timp opri total aceasta lumina pentru a produce un negru perfect. Folosindu-se o incarcatura electrica, forma uneia dintre oglinzi se poate modifica (vezi imaginea) de la perfect planara la aproximativ parabolica, deviind astfel lumina catre oglinda opusa, care o transmite apoi afara, prin pixel.

lcd-telescopic-pix1.jpgCercetatorii afirma ca in acest mod poate fi transmisa aproximativ 36% din lumina venita din spatele pixelului, fata de maxim 9% in cele mai eficiente tehnologii existente la ora actuala. Schimbarea pozitiei oglinzii se pare ca se poate face foarte rapid, ajungandu-se la timpi de raspuns de 1,5 ms.

Considerand ca in televizoarele HD de astazi exista peste 2 milioane de pixeli, numar care va creste in viitor la peste 8 milioane (quad HD) sau chiar 12 milioane, s-ar putea crede ca instalarea de oglinzi la fiecare pixel (vezi imaginea a doua) ar putea fi un lucru costisitor si complicat. Cercetatorii afirma insa ca nu va fi o problema sa se realizeze televizoare HD cu aceasta tehnologie, mai mult, acestea putand fi facute din materiale ieftine, si intr-un proces tehnologic compatibil cu cele actuale.

Totul suna foarte bine, mai ramane de vazut si cand va deveni comerciala aceasta tehnologie.

(Sursa: TG Daily)


Categorii: Tehnologie, TV.

1 Comentariu

  1. Gabriel |

    da o sa fie scump asa ca ramanem la oled si tehnologia laser pentru TV si monitoare

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info