Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

August 2022
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Stiri Populare
(none)

Televiziunea viitorului va fi transmisa prin sisteme P2P

23-07-2008, 17:51

Un proiect finantat de UE vrea sa creeze o noua generatie a tehnologiei P2P, care va putea fi folosita pentru transmisiuni TV peste internet.

In viitor, televiziunea va fi transmisa peste internet, prin live streaming, folosind sisteme Peer-To-Peer (P2P), crede cercetatorul olandez Dr. Johan Pouwelse, director stiintific al proiectului P2P-Next.

Acesta, finantat cu 19 milioane € de Uniunea Europeana si alti parteneri, vrea sa realizeze un sistem P2P din asa-numita “a 4-a generatie”, care va inlocui transmisiunea TV prin aer.

Proiectul porneste de la arhitectura traditionala BitTorrent folosita la ora actuala pe internet pentru download-ul de content media, la care sa fie adaugate functionalitati de live streaming si video-on-demand.

“Nu e nici o indoiala ca in cativa ani televiziunea va fi transmisa prin internet,” crede Pouwelse, care vrea ca tehnologia sa fie pregatita inainte ca televiziunile si producatorii de bunuri electronice de consum sa doreasca sa faca acest pas.

La ora actuala, solutiile de streaming sunt bazate pe modele cu servere dispuse la broadcaster, dar acestea nu sunt scalabile si implica costuri masive pentru acesta datorita cerintelor de bandwidth. O solutie P2P ar distribui aceasta incarcare intre broadcaster si abonati, permitand realizarea de transmisii TV pe infrastructura actuala. Combinat cu faptul ca televizoarele vor fi in viitor conectate direct la internet, tendinta care a inceput deja sa se manifeste, tehnologia ar permite mutarea totala a transmisiilor TV pe internet.

Din punct de vedere tehnic, solutia P2P-Next se bazeaza pe un nucleu BitTorrent si pe Tribler, un client P2P open-source pentru Windows/Linux/Mac dezvoltat la universitatile olandeze Delft University of Technology si Vrije Universiteit Amsterdam. Rezultatul este software-ul SwarmPlayer, care suporta downloadul traditional de tip BitTorrent, adaugand la acesta capabilitati de video-on-demand si live streaming.

Pouwelse afirma ca proiectul are acum nevoie de cateva mii de voluntari care sa testeze software-ul si ii invita pe cei interesati sa participe la acest test. Proiectul este finantat pana in 2012 si mai are multe probleme de rezolvat pana cand va deveni comercial si va putea fi folosit de catre televiziuni. P2P-Next este sustinut de un parteneriat intre diverse companii, institutii si universitati din 21 de tari, printre care si Universitatea Politehnica din Bucuresti.

(Sursa: Ars Technica)


Categorii: Net, Tehnologie, TV.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info