Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

November 2021
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Stiri Populare
(none)

Actiunile Google trec de pragul de 700 $

01-11-2007, 23:35

Actiunile Google au depasit in aceasta saptamana valoarea de 700 $, propulsate de opinia ca liderul in materie de cautari online va deveni si mai profitabil odata cu lansarea de produse si servicii pe noi segmente de piata.

Actiunile Google au crescut in sedinta bursiera de miercuri cu 12,23 $, ajungand la o valoare record de 707 $ (au scazut usor intre timp), la nici o luna dupa ce acestea depasisera pragul de 600 $. Google a trecut in ultimele 6 saptamani si jumatate printr-o perioada in care valoarea actiunilor a crescut cu 34%, aducand in total 55 miliarde $ in plus investitorilor in aceasta companie, mai mult decat intreaga valoare de piata, de 42 miliarde $, a principalului sau competitor online,Yahoo.

In primele 10 luni ale acestui an, actiunile Google au crescut cu 54%, in timp ce indexul Standard & Poor, care include Google, a crescut cu doar 9%.

Cu o valoare de piata totala de aproape 220 miliarde $, Google valoreaza acum mai mult decat o serie de companii respectabile, printre care Berkshire Hathaway, compania lui Warren Buffet, un monument al pietei de capital si al treilea om din lume ca avere.

Ca si Buffet, care a refuzat in ultimii 40 de ani sa imparta actiunile de Clasa A ale companiei sale pentru a fi mai accesibile investitorilor, acestea ajungand la 132.500 $ bucata, si fondatorii Google, Larry Page si Sergey Brin, au rezistat presiunilor de a diviza actiunile Google in mai multe actiuni mai ieftine. Filozofia lor este aceea ca actiunile mai scumpe atrag investitorii mai rabdatori si mai atenti la strategia pe termen lung a companiei, in loc sa se concentreze pe capacitatea acesteia de a-si atinge obiectivele trimestriale.

Cu aceasta filozofie, Brin si Page, ambii in varsta de 34 ani, au devenit miliardari, cu averi estimate la peste 20 miliarde $ fiecare. Cel putin alti 2 oameni de la Google, CEO-ul Eric Schmidt si seful de la vanzari, Omid Kordestani, sunt miliardari, in timp ce sute de alti angajati au devenit milionari datorita actiunilor detinute in compania in varsta de doar 9 ani.

Mai mult, piata financiara pariaza ca Google este inca in perioada de copilarie din punct de vedere financiar, desi se afla deja la un nivel impresionant, profitul estimat pentru 2007 fiind aproape de 5 miliarde $, la venituri estimate de 15 miliarde $.

Google a facut pana acum bani aproape in exclusivitate din simplele link-uri text de reclama afisate impreuna cu rezultatele cautarilor online sau pe site-urile partenere, in concordanta cu continutul acestora. In ultimul an, Google a introdus si alte canale de reclama de tip video si grafic, precum si alte functionalitati, in acelasi timp cu extinderea masinariei sale de marketing in televiziune, radio si presa scrisa.

Acum, ceea ce a alimentat si cresterea puternica din ultima perioada la bursa, Google se va extinde si pe scena site-urilor de social networking, care s-ar putea metamorfoza intr-o noua sursa de advertising.

Mai interesant este insa prospectul intrarii Google pe piata telecomunicatiilor, cu asa numitul “Google phone”, in fapt o platforma software pentru telefoane, ce va permite utilizatorilor sa acceseze serviciile standard Google de pe telefoanele mobile, si care va oferi gigantului din Mountain View, California, inca o platforma uriasa de advertising.

Daca mai amintim si intentiile, care la inceput pareau o joaca, dar devin din ce in ce mai serioase, ale lui Google de a concura Microsoft la unul din capitolele cel mai profitabile pentru acesta, cel al aplicatiilor de tip office, pe care vrea sa le mute online, se poate vedea ca apelativul pe care unii analisti financiari au inceput sa-l foloseasca in ultima vreme, cel de Googzilla, nu este o exagerare.

(Sursa: Yahoo!News)


Categorii: Advertising, Financiare, Net.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info