Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

August 2022
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Stiri Populare
(none)

Internetul, mai aproape de IPv6

06-02-2008, 23:51

Saptamana aceasta a inceput una dintre etapele esentiale care vor permite trecerea Internetului la folosirea de adrese IPv6.

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), organizatia ce administreaza sistemul de adrese de domenii in internet, a anuntat ca pe 4 februarie a inceput updatarea serverelor DNS de root cu adrese IPv6.

Internetul functioneaza la ora actuala prin alocarea fiecarui sistem conectat la acesta a unei adrese numerice scrise intr-un format specificat de versiunea 4 a protocolului Internet Protocol (IPv4). Problema cu versiunea 4 este aceea ca adresele IPv4 disponibile se imputineaza vazand cu ochii. Conform ICANN, la ora actuala mai sunt disponibile 14% din totalul adreselor posibile, acestea urmand sa se epuizeze pana in 2011.

Solutia exista de mai bine de 10 ani, fiind reprezentata de versiunea 6 a protocolului IP, IPv6, care creste numarul de biti folositi de catre adresa de la 32 la 128, oferind astfel un numar practic inepuizabil de adrese. Desi protocolul este suportat de majoritatea software-ului de ultima generatie, adoptarea IPv6 a fost pana acum destul de lenta, fiind invocate diverse motive, de la costul upgradarii infrastructurii, la complexitatea ceruta de IPv6.

Adresele IP sunt greu de folosit ca atare. De aceea, s-a inventat DNS-ul (Domain Name System) care mapeaza adresele IP in nume de domenii, mult mai usor de retinut si utilizat, si invers. In momentul in care un browser incearca sa gaseasca, spre exemplu, site-ul “www.google.com”, un server de DNS ii spune care este adresa IP corespunzatoare acestui nume, astfel incat browserul poate apoi comunica direct cu site-ul respectiv.

Serverele DNS sunt constituite intr-o structura ierarhica piramidala, in varful careia se afla asa-numitele servere DNS de root. Acestea sunt in numar de 13 si reprezinta nodurile cheie ale acestui sistem, deoarece fiecare server DNS, atunci cand porneste, trebuie sa gaseasca serverul DNS de root care se afla undeva deasupra sa in varful ierarhiei.

Ceea ce s-a intamplat luni este un pas esential in tranzitia de la IPv4 la IPv6. Pana acum, diverse servere DNS de pe nivele intermediare au fost updatate sa mapeze adrese IPv6 la nume de domenii, dar acest lucru nu se intampla la nivelul serverelor DNS de root. Aceasta insemna ca 2 sisteme care vroiau sa comunice prin IPv6, erau nevoite sa foloseasca DNS bazat pe IPv4.

Acum, odata cu asignarea de adrese IPv6 pentru 6 dintre cele 13 servere DNS de root, se poate spune ca IPv6 ajunge in sfarsit pe picior de egalitate cu IPv4, in sensul ca sistemele cu IPv6 pot comunica direct, fara a avea nevoie de IPv4.

In practica, acest update este doar un prim pas, pentru o lunga perioada de acum incolo cele 2 versiuni de IP urmand sa coexiste, cel putin la nivel de servere DNS. La ora actuala se pare ca raportul de query-uri de DNS IPv6 la cele IPv4 este unul de aproximativ 1:100, acesta variind insa intre root servere.

Asadar, trecerea la IPv6 este inca la inceput, urmatorul pas urmand sa fie adoptarea acestuia de catre serviciile online, astfel incat utilizatorii sa se obisnuiasca cu accesarea site-urilor prin IPv6. Este insa putin probabil ca acest lucru se va intampla inainte de epuizarea adreselor IPv4, dupa cum sperau sustinatorii IPv6, folosirea acestuia urmand sa fie mai accentuata la noii veniti in online. In orice caz, drumul este acum deschis.

(Sursa: Ars Technica)


Categorii: Net.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info