Statul pe net la serviciu combate stresul
20-02-2008, 11:15
Cateva minute de pauza in timpul lucrului pentru a naviga pe internet in scop personal pot combate stresul si mari productivitatea … cel putin la femei.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat de compania americana Mind Lab International si sponsorizat de catre HP. Studiul a fost efectuat pe femei europene de diferite nationalitati, rezultatele evidentiind faptul ca o scurta pauza personala pe Internet – pentru a schimba fotografii cu prietenii si familia, a naviga pe site-urile preferate sau alte activitati similare – duce la reducerea stresului, scaderea tensiunii si permite creierului sa lucreze cu mai putin efort si o eficienta mai mare.
“Am fost surprinsi de efectele pe care o pauza, chiar daca doar de 10 minute, le-a avut asupra participantelor la studiu, permitandu-le sa obtina aceleasi rezultate intelectuale cu mult mai putin efort mental,” a afirmat Dr. David Lewis, directorul de neurostiinta de la Mind Lab.
Studiul a avut un numar redus de participante, 20 de femei din Marea Britanie, Franta, Germania, Rusia, Polonia, Elvetia si Italia. Acestora le-au fost atasati senzori care masurau activitatea cerebrala (EEG) si echipament de monitorizare a pulsului si a conductantei pielii, ultimul parametru fiind se pare un indicator al nivelului de stres. Participantele au fost impartite in 2 grupuri, unul cu pauze de acces personal la internet, altul fara.
“O pauza de doar 10 minute pe zi navigand pe net intr-un loc personal, chiar daca este doar in cyberspace, confera avantaje emotionale si intelectuale considerabile,” a adaugat Dr. Lewis. “O astfel de perioada (me-time) reduce tensiunile fizice, scade stresul si permite oamenilor sa obtina o performanta foarte buna la task-urile solicitante din punct de vedere intelectual, nu pentru ca pot gandi mai intens, ci pentru ca pot gandi intr-un mod mai eficient.”
Site-urile preferate in momentele de pauza de catre femeile incluse in studiu au fost cele legate de un hobby personal sau de sport si alte distractii (38%) si cele de forumuri sau bloguri pe teme de interes (24%).
Ramane de vazut care este efectul unor astfel de pauze la barbati, cam care ar fi durata ideala si catre ce activitati online s-ar indrepta atentia acestora.
(Sursa: IT Online)
oare de ce ….??