Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

November 2021
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Stiri Populare
(none)

Suedia isi va supraveghea cetatenii

19-06-2008, 11:07

Parlamentul suedez a adoptat o lege controversata care permite autoritatilor sa supravegheze email-urile, convorbirile telefonice si SMS-urile care trec de granita tarii.

big-brother-large1.jpgLegea, propusa de guvernul Suediei inca din 2005 si care a starnit dezbateri infocate, a fost adoptata de Parlamentul suedez cu un vot strans de 143-138 si va intra in vigoare din ianuarie anul viitor.

Prin aceasta lege, invocata din ratiuni de securitate si prevenire a terorismului, se va permite unei anumite agentii din cadrul armatei, National Defence Radio Establishment, sa monitorizeze fara ordin judecatoresc traficul de email, de telefon, SMS-uri si fax care intra si iese din tara.

Daca in cazul telefoanelor, delimitarea este destul de clara, in cazul email-urilor este greu de distins intre email-urile interne si cele externe, mai ales ca lumea foloseste diverse servere de mail internationale. Practic, in acest caz, email-urile cetatenilor suedezi vor putea fi monitorizate fara probleme.

Desi legea contine masuri care incearca sa protejeze drepturile cetatenilor, precum o supraveghere a agentiei responsabile cu monitorizarea de catre o autoritate publica si o comisie parlamentara, oponentii acesteia afirma ca in acest mod Suedia se apropie de un stat politienesc. Protestatarii care au pichetat Parlamentul in ziua votului au inmanat trecatorilor copii ale cartii “1984” de George Orwell, o cunoscuta descriere a unui astfel de stat.

Printre criticii acestei legi se numara operatorul suedez TeliaSonera si Google, care au afirmat ca acesta este cel mai avansat plan de monitorizare din Europa, calcand pe urmele guvernelor din tari precum Arabia Saudita, China sau Statele Unite. Alti critici afirma ca legea incalca drepturile omului si ca “va crea o societate caracterizata de auto-cenzura si anxietate”.

(Sursa: USA Today, comon.dk)


Categorii: Net, Reglementari.

3 Comentarii

  1. UE vrea sa inregistreze bloggerii ? « voxmania |

    […] Suedia, tara aflata deja in fierbere dupa adoptarea legii privind supravegherea traficului de date si voce care trece granitele tarii, s-au facut chiar […]

  2. UE vrea sa inregistreze bloggerii ? |

    […] Suedia, tara aflata deja in fierbere dupa adoptarea legii privind supravegherea traficului de date si voce care trece granitele tarii, s-au facut chiar […]

  3. Colebil » Sa traiesti ‘nea George |

    […] careia armata va monitoriza tot traficul de date digitale care intra si ies in aceasta tara (vezi aici despre ce e vorba), un nou raport risca sa degenereze intr-o lege mai nepopulara decat pedeapsa cu moartea. Este […]

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info