Stimulatoarele cardiace – risc de hacking
17-03-2008, 00:18
Un hacker ar putea face ca un stimulator cardiac sau un defibrilator implantabil sa se opreasca sau sa genereze un voltaj letal pentru purtator.
Un grup de cercetatori din Statele Unite a demonstrat ca stimulatoarele cardiace si device-urile de tip IDC (Implantable Cardiac Defibrillator) implantate in corpul pacientilor sunt expuse riscului de hacking.
Stimulatorul cardiac are rolul de a trimite semnale catre inima pentru a-i permite acesteia sa pastreze un ritm normal al batailor si sa pompeze un flux regulat de sange in organism. IDC-ul este folosit pentru pacientii ai caror inima functioneaza normal in cea mai mare parte a timpului, dar din cand cand poate ajunge la un ritm periculos, ce poate deregla fluxul de sange si poate deveni letal pentru pacient.
Multe dintre aceste device-uri au la ora actuala capabilitati wireless, unele dintre ele putandu-se conecta la internet pentru a permite doctorilor sa-si monitorizeze pacientii de la distanta si sa poata schimba configurarile device-urilor fara a recurge la o interventie chirurgicala.
Un grup de cercetatori de la Medical Device Security Center din Statele Unite a demonstrat ca aceasta comunicatie wireless este expusa hacking-ului. Ei au reusit sa capete acces la datele transmise de catre device-uri (precum numele pacientului, istoricul sau medical, data nasterii, etc) folosind echipamente usor de obtinut, precum o antena si hardware radio, plus un PC. Aceasta din cauza ca transmisia de date se pare ca nu este criptata.
Mai mult, in cazul IDC-urilor, cercetatorii au reusit sa modifice configurarile acestora, putandu-le determina sa genereze un voltaj foarte inalt, al carui soc poate determina aritmia inimii si poate fi letal.
Testele au fost efectuate pe device-uri neimplantate, aflate la o distanta destul de mica de echipamentele de interceptare, dar au demonstrat cat de expusi pot fi pacientii hacking-ului efectuat de persoane rau intentionate. Un astfel de caz nu a avut loc deocamdata, probabilitatea acestuia fiind considerata totusi destul de redusa.
(Sursa: Daily Tech, Tech.co.uk)
Categorii: Sanatate, Securitate.