Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2020
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Stiri Populare
(none)

Au fost publicate primele standarde pentru telefoane mobile cu Linux

13-06-2007, 10:24

Forumul Linux Phone Standards (LiPS) a anuntat publicarea primului set de specificatii care incearca sa ajute la imbunatatirea interoperabilitatii intre sistemele de telefonie mobila bazate pe Linux.

Specificatiile fac parte din prima versiune publica, LiPS Release 1.0, pe care forumul o lanseaza de la crearea sa in 2005. Versiunea nu este completa, restul de specificatii urmand a apare pana la sfarsitul acestui an.

LiPS doreste sa standardizeze un nivel de software middleware care va facilita crearea de aplicatii mobile care ruleaza pe orice telefon Linux.

Specificatiile publicate includ arhitectura (modelul de referinta LiPS), API-urile pentru Address Book si Voice Call, si API-urile pentru servicii ce tin de interfata cu utilizatorul (widgets, nagivatie pe baza tastaturii si metode de introducere de text).

Pana la sfarsitul anului, forumul va adauga specificatii legate de telefonie, mesagerie, calendar, instant messaging, prezenta si alte API-uri legate de interfata cu utilizatorul.

Standardele LiPS vor fi benefice pentru industria de telefonie mobila bazata pe Linux, deoarece vor reduce fragmentarea pietei, prin informarea si alinierea producatorilor de telefoane, a dezvoltatorilor de software independenti, a operatorilor si altor organisme de standardizare.

“LiPS apartine unei noi clase de forumuri al carei model de dezvoltare de standarde este mai apropiat de principiile open source, adica standardizare prin specificatii publice si implementari de cod de referinta, in loc de modelul bazat pe documente,” a afirmat Andreas Constantinou, analist la VisionMobile.

LiPS va continua si in 2008 cu publicarea altor specificatii, printre care arhitectura aplicatiilor, API-uri pentru servicii si API-uri pentru managementul device-urilor.

(Sursa: cellular-news)


Categorii: Mobile, Software, Standarde.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info