Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

July 2022
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri Populare
(none)

Internet Explorer 8, la versiunea beta 2

28-08-2008, 20:41

Noul browser de la Microsoft incearca sa ajunga din urma competitia, dar vine si cu cateva functionalitati inedite.

ie8-version1.pngVersiunea 8 a browserului Internet Explorer de la Microsoft a ajuns oficial la versiunea beta 2, stadiu in care noul browser este considerat aproximativ gata din punct de vedere al noilor functionalitati.

Dupa cum se stia inca de la prima versiune beta, lansata in luna martie, una din principalele modificari din IE este compatibilitatea mult mai mare cu standardele web, capitol la care IE a avut de suferit. Intr-atat de mare a fost devierea acestuia de la standarde incat Microsoft se asteapta ca multe din site-urile existente sa nu mai fie redate corect odata cu IE8 (inclusiv multe din site-urile Microsoft).

Tocmai de aceea, IE8 are o functionalitate ce permite trecerea la modul de vizualizare IE7 pentru un astfel de site. Astfel, daca un site vizualizat cu IE8 apare “stricat”, utilizatorul poate trece la modul IE7 apasand pe un buton, “broken page”, care apare automat in address bar in aceasta situatie. De asemenea, site-urile ce nu sunt pregatite inca pentru IE8 pot include un tag de compatiblitate ce indica browserului IE8 sa redea pagina in mod IE7.

Unele dintre noile functionalitati din IE8 sunt lucruri pe care browserele rivale le au deja de ceva timp, browserul de la Microsoft reusind acum sa le ajunga din urma si incercand pe alocuri sa le depaseasca putin. Astfel, IE8 va avea un adress bar inteligent, similar cu Awesome Bar-ul din Firefox 3, ce poate fi folosit atat pentru scrierea adresei, cu sugestii de auto-complete, cat si pentru cautare in history si in feed-urile de RSS.

La capitolul tab-uri, noul IE permite acum revenirea la tab-urile deschise inainte de un crash al browserului, precum si posibilitatea de a redeschide unul din ultimele tab-uri inchise din greseala. O functionalitate foarte interesanta este gruparea tag-urilor pe culori, astfel incat tab-urile deschise dintr-un link de pe o pagina vor avea aceeasi culoare cu cea a tab-ului “mama”, pentru o mai usoara identificare a paginilor legate intr-un fel intre ele. Tab-urile dintr-un acelasi grup pot fi inchise printr-o singura actiune.

IE vine si cu o serie de functionalitati noi legate de securitate si de asigurarea intimitatii utilizatorilor atunci cand acestia acceseaza internetul de pe un alt calculator decat cel propriu. Microsoft introduce termenul “InPrivate” care grupeaza aceste functionalitati si care inseamna, in mare, un mod de browsing “privat”, prin care informatiile personale legate de browsing sa nu fie accesibile altor persoane ce folosesc acelasi browser sau site-urilor vizitate. Primele 3 astfel de functionalitati sunt InPrivate Browsing, InPrivate Blocking si InPrivate Subscriptions.

InPrivate Browsing permite evitarea stocarii informatiilor legate de browsing, precum pagini vizitate, cookie-uri sau alte date. InPrivate Blocking este un mod ce dezvaluie informatiile de tracking folosite de site-uri pentru a-si urmari vizitatorii si permite blocarea colectarii acestor date. InPrivate Subscriptions permite subscrierea la liste de site-uri permise sau blocate din punct de vedere al tracking-ului de date. IE8 are un buton “InPrivate”, situat in stanga address bar-ului, care, odata apasat, activeaza modurile InPrivate Browsing si InPrivate Blocking de navigare.

Alte 2 functionalitati noi din IE8 sunt cunoscute deja de la versiunea beta. Este vorba despre Webslices si Accelerators (numit anterior Activities). Webslices este o combinatie intre un site si un add-on, permitand subscrierea la content de la anumite site-uri si care se updateaza continuu, ca un RSS, dar mai complex, posibil contextual  si cu o mai mare varietate de content. Aceste slice-uri (portiuni de web) presupun ca site-urile sa ofere o asemenea functionalitate. Exemple de posbile slice-uri sunt ca Wikipedia sa ofere automat informatii suplimentare despre un nume gasit de utilizator in pagina curenta, sau Amazon sa ofere, tot automat, informatii despre o carte gasita in site-ul curent. Iar Accelerators ofera acces rapid din orice pagina la site-uri si servicii folosite frecvent de catre utilizator.

Cam atat deocamdata despre noul browser de la Microsoft. Pentru cei interesati, versiunea beta 2 a lui IE8 poate fi downloadata de pe site-ul dedicat, unde se gasesc mai multe informatii.

UPDATE: Se pare ca utilizatorii care au Windows XP SP3 instalat pot avea probleme cu versiunea beta 2 de IE8, in sensul ca acesta nu mai poate fi ulterior dezinstalat (!).

(Sursa: TG Daily, Betanews, Tech Radar, Ars Technica)


Categorii: Browsere.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info