Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

October 2018
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Stiri Populare
(none)

Google dezvolta o platforma pentru site-urile de social networking

01-11-2007, 09:59

Google a anuntat ca va crea o serie de tool-uri ce vor permite dezvoltarea de aplicatii web care vor functiona pentru mai multe site-uri de social networking.

Google vrea o mai mare influenta pe piata site-urilor de social networking. La 5 luni dupa ce Facebook, un popular site de social networkung, si-a deschis platforma pentru dezvoltatori independenti de aplicatii, si la scurt timp dupa ce Microsoft a investit in Facebook, Google si-a anuntat propria initiativa legata de aplicatiile de acest tip.

Platforma OpenSocial, ce urmeaza a fi lansata in curand, va permite realizarea de aplicatii web, gen widget-uri sau gadget-uri, care vor functiona nu doar pe un anumit site, ci pe oricare dintre site-urile care vor folosi acest sistem. Aceste aplicatii vor putea accesa date din profilurile utilizatorilor, din listele de prieteni sau alte informatii personale intr-o maniera similara, indiferent de diferentele dintre site-uri.

OpenSocial va oferi dezvoltatorilor 3 API-uri JavaScript si Gdata, un mediu de testare gazduit pe propriul site de profil Orkut, un tool pentru a permite proprietarilor de site-uri sa-si activeze OpenSocial si un forum de suport.

Google a afirmat ca la initiativa sa s-au raliat deja site-uri precum Orkut, hi5, iLike, LinkedIn, Ning, Plaxo, Oracle, Salesforce.com si Slide. Doua absente notabile sunt Facebook si MySpace, care pot fi considerati competitorii principali, avand un numar foarte mare de utilizatori. Google spera ca audienta combinata a site-urilor ce vor folosi OpenSocial va ajunge la 100 milioane de utilizatori.

Google nu intentioneaza sa monetizeze imediat reteaua astfel creata, dar nu exclude posibilitatea inserarii de reclame in tool-urile pe care le va oferi. Google va beneficia oricum daca aceasta initiativa are succes, deoarece va avea o influenta asupra unui numar important de site-uri de social networking, unde va putea intra probabil si prin alte metode.

Platforma OpenSocial va fi in curand disponibila online, printre celelalte API-uri oferite de Google.

(Sursa: Earthtimes.org, Information Week)


Categorii: Net, Software.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info