Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

June 2021
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Stiri Populare
(none)

Google publica primul SDK pentru Android

13-11-2007, 11:04

Google a facut public primul SDK (Software Development Kit) pentru platforma sa de telefoane mobile Android si a anuntat un concurs cu premii in valoare totala de 10 milioane $ pentru dezvoltarea de aplicatii pentru aceasta.

android_system-architecture.pngLa doar o saptamana dupa lansarea platformei deschise Android pentru telefoane mobile si a initiativei Open Handset Alliance (OHA), Google a publicat si primul kit de dezvoltare de aplicatii pentru aceasta, ce poate fi downloadat gratuit de pe site-ul dedicat.

Bazat pe kernelul Linux 2.6, Android include un sistem de operare, un set complet de librarii, o interfata multimedia cu utilizatorul si un set complet de aplicatii de telefon, toate fiind open-source si disponibile pentru orice dezvoltator.

Aplicatiile Android sunt scrise in Java si ruleaza pe o masina virtuala specializata, Dalvik, care este conceputa pentru a rula masini virtuale multiple intr-un mod eficient. Codul Android nu foloseste licenta GPL, ci licenta Apache v2, care permite ca functionalitatile si inovatiile adaugate codului sa ramana proprietare.

Android (a carui arhitectura poate fi vazuta in imaginea alaturata) impresioneaza printr-o mare varietate de functionalitati puse la dispozitia dezvoltatorilor, printre care librarii grafice 2D si 3D (bazata pe OpenGL ES 1.0, optional si cu accelerare grafica), un browser integrat bazat pe engine-ul WebKit, SQLite pentru baza de date structurate, telefonie GSM si 3G, conectivitate Bluetooth si Wi-Fi, suport pentru camera digitala, GPS, compas si accelerometru, toate acestea dependente bineinteles de hardware, si suport media pentru diferite formate audio, video si foto (MPEG4, H.264, MP3, AAC, AMR, JPG, PNG, GIF).

SDK-ul, care suporta Windows, Mac si Linux, include un emulator de device-uri, tool-uri de debugging si profiling de memorie si performanta, plus un plugin pentru Eclipse.

Pentru a stimula dezvoltarea de aplicatii pentru Android, Google a anuntat competitia Android Developer Challenge, cu premii totale de 10 milioane $. Competitia se va desfasura in 2 etape, prima avand loc intre 2 ianuarie si 3 martie 2008, in care vor fi acordate 50 de premii a cate 25.000 $ pentru a finanta dezvoltarea in continuare a acelor proiecte. Aceste 50 de proiecte vor putea intra in faza a doua, care va acorda 10 premii a 275.000 $ si alte 10 a 100.000 $.

Mai multe detalii despre Android pot fi aflate pe site-ul dedicat, unde se gasesc si cateva clipuri video de prezentare, a SDK-ului si aplicatiilor Android, a arhitecturii si un demo de creare a unei aplicatii.

(Sursa: Daily Tech, Engadget, Google)


Categorii: Mobile, Software.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info