Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2020
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Stiri Populare
(none)

GPLv3 a fost publicat

02-07-2007, 08:14

Free Software foundation (FSF) a publicat in sfarsit versiunea finala a noii licente open-source, GPLv3, dupa 18 luni de munca, modificari si controverse.

“De la fondarea miscarii free software in urma cu 23 de ani, aceasta comunitate a dezvoltat mii de programe folositoare ce respecta libertatea utilizatorului,” a declarat Richard Stallman, fondatorul si presedintele FSF in comunicatul de presa facut public cu aceasta ocazie.. “Programele sunt in sistemul de operare GNU/Linux, precum si in PC-uri, telefoane, servere de internet, si multe altele. Cele mai multe dintre acestea folosesc GNU GPL pentru a garanta fiecarui utilizator libertatea de a rula, studia, adapta, imbunatati si redistribui programul respectiv.”

Noua licenta GPLv3, publicata vineri, dupa 4 drafturi care au creat nenumarate controverse si discutii in sanul miscarii open-source, ofera o protectie marita utilizatorilor de software open-source, extinde compatibilitatea GPL cu alte licente open-source si incearca sa adreseze problemele legate de incalcarea de patente si de restrictii impuse asupra software-ului open-source prin diferite mecanisme.

FSF a criticat mecanismele de protectie “tivoization” si “Trusted Computing”. Primul termen se refera la faptul ca TiVo, un cunoscut device de inregistrare digitala video de pe televizor, foloseste o versiune specifica de Linux, dar nu permite rularea de versiuni modificate. Trusted Computing este o initiativa, promovata printre altii de catre Microsoft, de a permite site-urilor web doar rularea de software care are o semnatura criptata, dar pe care FSF o considera o metoda de a impiedica rularea online de software modificat.

GPLv3 impiedica aceste mecanisme, deoarece nu permite utilizatorilor sa blocheze in vreun fel modificarea de software aflat sub aceasta licenta si folosirea acestuia dupa bunul plac.

FSF considera ca numeroasele discutii pe marginea noii versiuni GPL au fost benefice, ducand la “crearea unei licente ce adreseaza un spectru larg de probleme.” Unul dintre opozantii proeminenti ai GPLv3 a fost Linus Torvalds, care a criticat destul de dur drafturile anterioare, dar care s-a declarat ceva mai multumit de versiunea finala, ramanand sceptic, dar neexcluzand posibilitatea publicarii kernelului de Linux sub aceasta licenta, daca va considera ca acest lucru reprezinta un avantaj.

GPLv3 este disponibila online pe site-ul FSF, care a afirmat ca peste 15 programe GNU vor fi publicate imediat sub noua licenta si vor fi urmate in curand de tot software-ul ce face parte din GNU Project.

(Sursa: InformationWeek, FSF, Ars Technica)


Categorii: Software, Standarde.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info