Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

October 2018
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Stiri Populare
(none)

Legea lui Moore pentru software ?

29-05-2007, 11:42

Intel afirma ca software-ul trebuie sa urmeze Legea lui Moore, si sa dubleze periodic cantitatea de paralelism pe care o suporta, pentru a tine pasul cu arhitecturile hardware multi-core.

Paralelismul in software a devenit principala preocupare a unui grup de 250 de persoane de R&D in microprocesoare de la Intel, conform cu Shekhar Y. Borkar, director al laboratorului de tehnologie in microprocesoare de la Intel.

Acesta afirma ca “software-ul trebuie sa-si dubleze la fiecare 2 ani cantitatea de paralelism pe care o suporta”, intr-un fel de Lege a lui Moore pentru software. Software-ul trebuie sa mearga in aceasta directie pentru a se adapta noilor arhitecturi hardware, bazate pe procesoare multi-core, si a le utiliza pe acestea intr-un mod cat mai eficient.

Grupul de la Intel lucreaza in 2 directii: versiuni paralele ale limbajelor si aplicatiilor existente si crearea de limbaje asa-numite “domain-specific”, specifice pentru anumite domenii.

Ca exemplu din prima categorie este “adaugarea de constructii paralele de date in limbaje interpretate precum Ruby.”

Dar cele mai interesante sunt limbajele specifice pentru anumite domenii, care incearca sa introduca paralelismul explicit in software in anumite sectoare, precum grafica, networking, debugger-e sau librarii. Ca exemplu, Intel lucreaza la un astfel de limbaj pentru procesare TCP/IP in maniera explicita paralela.

Compania lucreaza de asemenea la prototipuri de aplicatii din domenii cunoscute ca pretandu-se foarte mult la paralelism, precum grafica de jocuri.

Borkar a facut un apel la dezvoltatori sa-si accelereze eforturile privind software-ul paralel la nivelul aplicatiilor, al task-urilor si la cel al codului de baza, low-level. El a vorbit despre o abundenta de paralelism de care se poate beneficia si de faptul ca este nevoie de un efort concertat pentru a se trece la o noua paradigma de programare la nivel general. Afirmatiile sale amintesc de cele recente venite de la Microsoft, care afirma ca versiunile viitoare de sisteme de operare vor trebui sa fie fundamental diferite pentru a folosi procesoarele cu mai mult de 4 nuclee.

(Sursa: EETimes)


Categorii: Opinii, Software.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info