Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2020
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Stiri Populare
(none)

Linus Torvalds, despre GPLv3 si Sun

14-06-2007, 10:00

Linus Torvalds, creatorul Linuxului, isi mentine rezervele privind noua licenta open-source, GPLv3. Totodata, el critica Sun pentru politica sa open-source.

linus.jpgLinux Torvalds, care a criticat aspru noua licenta GPLv3, ramane in continuare sceptic privind aceasta licenta, desi ultimul draft este “mult mai bun decat dezastrul din drafturile anterioare.”

Intr-un post pe lista de mailuri Linux Kernel Developers, Torvalds afirma ca “GPLv2 este pur si simplu o licenta mai buna.” El mai spune ca nu vede deocamdata motive reale care sa justifice noua versiune GPL, al carei ultim draft a fost publicat la inceputul acestei luni si care urmeaza sa devina publica pe 29 iunie.

Unul din motivele exprimate de sustinatorii GPLv3 a fost impiedicarea intelegerilor legate de pretinsele patente pe care alte companii le-ar detine si pe care Linux le-ar incalca, cum este mult discutatul acord Microsoft-Novell privind distributia de Linux. Torvalds crede ca acest argument este unul exagerat.

Linus Torvalds pare sa fie hotarat sa nu publice Linux sub licenta GPLv3, desi nu exclude posibilitatea teoretica. Un motiv care l-ar putea determina sa-si schimbe parerea ar putea fi, conform unui alt post din aceeasi lista, publicarea de catre Sun a sistemului sau de operare OpenSolaris sub licenta GPLv3.

Torvalds este insa sceptic si in ceea ce priveste politica Sun privind software-ul open-source si dorinta acestora de a oferi cod important comunitatii open-source. El apreciaza faptul ca Sun a publicat Java ca open-source, dar crede ca acest lucru a fost facut foarte tarziu si se intreaba asupra motivelor reale din spatele acestei decizii.

Parintele Linuxului afirma ca ar fi in special interesat de ZFS, noul sistem de fisiere de la Sun, si publicarea acestuia sub licenta open-source. El afirma ca daca Solaris, incluzand ZFS, ar fi publicat sub licenta GPLv3, el ar putea lua in considerare relicentierea Linuxului sub noua licenta GPLv3. Tot el spune insa ca “aproape ca pot sa garantez ca Sun nu va publica ZFS sub GPLv3, chiar daca vor publica alte parti [din OpenSolaris]. Pentru ca atunci si-ar pierde protectia patenteleor [asupra ZFS].”

Jonathan Schwartz, CEO-ul Sun, a raspuns acestor acuzatii pe blogul sau, afirmand ca vrea sa faca pace intre cele 2 comunitati si ca ar vrea sa vada ZFS raspandindu-se peste tot, inclusiv Linux. In final, el l-a invitat pe Torvalds la cina, la el acasa, pentru a-si demonstra bunele intentii.

(Sursa: vnunet.com)


Categorii: Opinii, Software, Standarde.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info