Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

April 2018
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Stiri Populare
(none)

Microsoft ne pregateste niste viermi “prietenosi”

19-02-2008, 12:21

Microsoft se inspira de la virusii de tip vierme, dorind sa creeze niste viermi “prietenosi” pentru a raspandi automat patch-uri de software.

Asa cum virusii de tip vierme (worm) se raspandesc de la un computer la altul prin auto-replicare si cautand in mod automat noi sisteme pentru a le infecta, tot asa viermii de la Microsoft vor fi folositi pentru a distribui automat update-uri de software catre utilizatori, fara a-i forta pe acestia sa downloadeze ceva de pe un server central.

Proiectul, care se desfasoara la Microsoft Research in Marea Britanie, deschide perspectiva unei curse intre cei ce scriu virusi de acest tip si companiile de software pentru a ajunge primul la calculatoarele vulnerabile.

Spre deosebire de virusi, care exploateaza vulnerabilitatile dintr-un sistem, viermii prietenosi vor cauta sa rezolve acele vulnerabilitati inainte ca sistemul sa fie infectat.

Milan Vojnovic, care face parte din echipa ce lucreaza la acest proiect, a afirmat ca viermii la care lucreaza echipa sa vor fi mai eficienti decat cei de tip virus, deoarece folosesc niste strategii mai inteligente, invatand din experientele anterioare si cautand sa “infecteze” o retea de calculatoare printr-un numar minim de incercari de gasi sistemele vulnerabile.

Acestia incep prin a incerca in mod aleator sa gaseasca un calculator vulnerabil, apoi targheteaza alte cateva calculatoare din acelasi subnet. Daca gasesc mai multe sisteme vulnerabile, viermii continua sa se raspandeasca la fiecare sistem din acel subnet. Daca din primele incercari nu se gasesc astfel de sisteme, se muta la o alta retea, pentru a minimiza numarul de incercari esuate si maximiza eficienta. Conform lui Vojmovic, o astfel de strategie este aproape la fel de eficienta precum cea in care s-ar cunoaste dinainte sistemele dintr-o retea care au nevoie de update-uri.

O astfel de metoda de a trimite update-uri catre utilizatori ar avea, conform Microsoft, si avantajul ca update-urile ar fi mai rapide si mai usor de distribuit deoarece nu ar implica un server central care sa suporte toata incarcarea data de downloadarea acestora.

Microsoft va prezenta rezzultatul acestei cercetari in luna aprilie la Conference on Computer Communications, care are loc in Statele Unite.

(Sursa: New Scientist)


Categorii: Securitate, Software, Tehnologie.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info