Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2020
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Stiri Populare
(none)

Microsoft pierde apelul la UE

17-09-2007, 12:27

Un tribunal al Uniunii Europene a mentinut astazi decizia din 2004 a UE privind incalcarea legilor antitrust de catre Microsoft, respingand apelul companiei americane.

Tribunalul European al Primei Instante (European Court of First Instance) a respins apelul Microsoft impotriva deciziei Comisiei Europene, care hotarase in 2004 ca Microsoft a abuzat de pozitia dominanta pe piata, violand legile concurentei.

Comisia Europeana hotarase in urma cu 3 ani ca Microsoft a recurs la practici anti-competitionale in 2 moduri, prin refuzul de a oferi companiilor rivale accesul la informatii care ar fi permis interoperabilitatea serverelor acestora cu Windows, si prin incorporarea aplicatiei Media Player in Windows, defavorizand playerele media ale companiilor concurente.

Decizia de astazi mentine si amenda de 497 milioane € pe care Comisia Europeana o impusese in 2004.

Hotararea nu mai poate fi apelata de catre Microsoft decat in privinta procedurilor pentru luarea acestei decizii, dar nu in cea a faptelor in cauza. Microsoft a fost fortata sa plateasca aproape 1 miliard € in amenzi legate de acest caz, care a inceput in 1998, cand Sun a depus o plangere privind refuzul Microsoft de a dezvalui protocoalele folosite de serverele sale, necesare pentru o mai buna interoperabilitate cu acestea. Procesul a fost extins apoi la practicile Microsoft legate de playerele media in Windows, care au fortat practic, odata cu includerea aplicatiei Media Player, iesirea de pe piata a playerului rival de atunci, cel de la Real Networks.

Decizia exprimata de tribunalul european este importanta si dintr-un alt punct de vedere, deoarece permite Comisiei Europene sa continue si cu alte investigatii legate de Microsoft si de comportamentul sau pe piata, ultimul caz de acest gen fiind cel referitor la preturile mult prea mari cerute de producatorul american pentru interoperabilitatea altor aplicatii cu Windows-ul.

Microsoft risca de asemenea  o amenda masiva datorita tergiversarii implementarii deciziilor din 2004 ale Comisiei Europene. Compania americana a primit anul trecut o amenda de 280 milioane € din acest motiv si a fost acuzata si anul acesta ca intarzie implementarea schimbarilor cerute de catre UE. O noua amenda ar putea ajunge pana la 1 miliard €.

(Sursa: Earthtimes.org, Financial Times, International Herald Tribune)


Categorii: Legal, Software.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info