Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

October 2018
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Stiri Populare
(none)

Comunitatea Linux dezbate viitorul acestuia

19-06-2007, 11:21

La sfarsitul saptamanii trecute a avut loc Linux Foundation Collaboration Summit, o intalnire organizata de catre Linux Foundation, la care au participat nume importante dintre dezvoltatorii de Linux, dar si utilizatori si vendori, care au discutat despre directia in care trebuie sa mearga Linux.

Linux cunoaste o perioada de schimbari si modificari foarte rapide. Aproximativ 2.000 de linii de cod sunt adaugate zilnic doar la kernel-ul de Linux, cu update-uri ale acestuia facute publice la fiecare 2-3 luni. Acest lucru poate fi insa o problema, deoarece noile functionalitati nu au timp sa fie testate corespunzator, si de aceea a fost facut un apel la comunitatea utilizatorilor sa se implice mai mult in detectarea si semnalarea erorilor si a bug-urilor.

Una dintre directiile de viitor importante este Linuxul ca sistem de operare real-time, pentru a putea fi folosit in domenii sensibile la reactii rapide ale sistemului, precum aparare, medicina sau pentru monitorizarea productiei in fabrici. Unele versiuni real-time de Linux exista deja, cu distributii de la producatori mai mari, precum Novell in SUSE Linux, sau mai mici, precum Montavista sau Concurrent. IBM si Red Hat lucreaza de asemenea la o versiune real-time.

Linux trebuie sa se impuna din ce in ce mai mult ca sistem de operare pentru device-uri mobile. Unele estimari recente afirma ca Linuxul va fi folosit in peste 200 de milioane de telefoane mobile pana in anul 2012. Motorola a afirmat ca peste 60% din telefoanele sale vor fi bazate pe o versiune de Linux embedded.

Exista insa si probleme, piata fiind mult prea fragmentata intre diferitele versiuni de Linux folosite de catre producatorii de device-uri mobile. “Dezvoltatorii vor sa creeze aplicatii pentru mai multe modele de telefoane, nu una per telefon,” a afirmat Christy Wyatt de la Motorola. Aceasta problema s-ar putea diminua odata cu introducerea primelor standarde in domeniu, LiPS (Linux Phone Standards).

O alta problema ce impiedica raspandirea Linuxului pe device-uri mobile este faptul ca dezvoltatorii kernelului Linux nu au luat in considerare functionalitatile de power management si modul in care sistemul ar trebui sa functioneze pentru a economisi consumul de putere. Andrew Morton, cel care mentine versiunea 2.6 de kernel, a conchis ca Linuxul a ramas in urma in ceea ce priveste asa-numitul “green computing”. “Punctul nostru de vedere asupra power managementului este acela ca pot exista 2 stari: on si off.¬† Alti producatori recunosc ca exista¬† o multitudine de stari intermediare,” a mai spus Morton, referindu-se la functionalitati de suspend/resume care ar trebui implementate la nivelul kernelului.

Discutiile nu puteau sa nu atinga problema patentelor si conflictul cu Microsoft, dar acest subiect nu a ocupat foarte mult timp din agenda intalnirii. Dezvoltatorii Linux resping acuzatiile de incalcare de patente de la Microsoft, Morton afirmand ca un astfel de cod plagiat ar iesi imediat in evidenta in ochii dezvoltatorilor de kernel si al celor care revizuiesc acest cod.

Intalnirea, care a durat 3 zile, a fost organizata de catre recent formata Linux Foundation si a fost gazduita de catre Google, un mare utilizator de software open-source, care a afirmat ca isi asuma responsabilitatea de a sprijini Linuxul in fata ostilitatii Microsoft.

(Sursa: Information Week)


Categorii: Opinii, OS.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info