Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

July 2022
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri Populare
(none)

PC-urile nu ar trebui sa fie preinstalate cu sisteme de operare

25-09-2007, 21:42

Aceasta este concluzia unui raport realizat de organizatia independenta Globalization Institute, care propune ca Uniunea Europeana sa blocheze acest lucru pe teritoriul sau, o masura indreptata direct impotriva Microsoft si Windows.

Conform raportului (PDF) publicat de catre Globalization Institute, practica includerii unui sistem de operare pe PC-urile noi duce la accentuarea situatiei anti-competitive de pe piata, permitand companiei Microsoft sa faca din software-ul sau sistemul de operare de-facto pe aproape toate PC-urile.

“Pozitia dominanta detinuta de catre Microsoft nu este in interesul public,” a afirmat Alex Singleton, presedintele lui Globalization Institute. “Aceasta limiteaza piata si a incetinit dezvoltarea tehnica, prejudiciind consumatorii.”

Singleton afirma ca Microsoft castiga automat noi utilizatori, datorita software-ului sau pre-instalat pe cele mai multe PC-uri, astfel incat acestia nu devin niciodata constienti de alternativele existente. “Utilizatorii ar putea foarte bine sa aleaga aceste alternative, daca ar avea posibilitatea.”

De aceea, Globalization Institute propune ca toate PC-urile sa fie vandute fara un sistem de operare pre-instalat. Acest lucru va permite sistemelor de operare rivale Windows-ului, precum Linux, sa concureze in mod deschis cu acesta in termeni mai echitabili.

Propunerea s-ar aplica doar sistemelor din categoria PC-urilor compatibile cu Windows, nu si celor de la Apple, pe care institutul le considera ca apartinand unei nise de piata, de sisteme de inalta performanta, afirmand ca Mac-ul nu reprezinta o amenintare competitiva pentru Microsoft.

Propunerea vine la scurt timp dupa ce un tribunal al Uniunii Europene a confirmat decizia de amendare a companiei Microsoft pentru practici anti-competitive si incalcarea de legi antitrust.

Microsoft nu a avut deocamdata o reactie oficiala la acest raport.

(Sursa: vnunet.com)


Categorii: Opinii, OS, Reglementari.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info