Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

April 2018
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Stiri Populare
(none)

Primul proces pentru incalcarea GPL

24-09-2007, 11:24

Software Freedom Law Center a anuntat ca a intentat un proces pentru incalcare de copyright impotriva companiei Monsoon Multimedia, in numele proiectului open-source BusyBox, distribuit sub licenta General Public License (GPL) de la Free Software Foundation (FSF).

Aceasta este prima data cand o companie este data in judecata in Statele Unite (si probabil si in lume) pentru incalcarea obligatiilor ce revin din folosirea de software aflat sub licenta GPL. Monsoon este acuzata ca inclus software-ul BusyBox in firmware-ul unui device de streaming video, distribuit sub o licenta proprietara, incompatibila cu termenii GPL.

GPL permite utilizatorilor dreptul de a modifica si redistribui codul aflat sub licenta, dar codul derivat trebuie distribuit tot sub GPL. Iar cei ce ofera software in format binar trebuie sa puna la dispozitie in mod public si codul sursa.

BusyBox este o colectie de utilitare de linie de comanda pentru Linux, grupate ca un singur executabil, folosit pe scara larga in solutii Linux mobile si embedded, fiind foarte compact si portabil. El este folosit de nume mari precum HP, IBM sau Nokia, care respecta cerintele stipulate de GPL.

Dezvoltatorii BusyBox au decis sa dea in judecata Monsoon, dupa ce aceasta a confirmat ca foloseste BusyBox intr-unul din produsele sale, dar a refuzat cererile repetate de a se conforma licentei GPL.

In plangerea depusa la un tribunal din New York de catre Software Freedom Law Center, reclamantii acuza Monsoon de incalcare de copyright si cer daune pentru acest lucru. In document se mentioneaza ca in momentul in care Monsoon a redistribuit BusyBox fara a respecta termenii GPL, compania si-a pierdut in mod automat dreptul de a folosi acest software.

Procesul este important deoarece rezultatul sau va crea un precedent ce va influenta orice alt caz similar de acum incolo. El va stabili tipul de despagubiri pe care detinatorii de software sub licenta GPLv2 il vor putea primi pentru astfel de situatii.

Disputa s-ar putea regla printr-un acord intre parti fara a fi nevoie de proces. Daca se ajunge insa la proces, va fi prima data cand prevederile si puterea GPL vor fi testate in instanta.

(Sursa: Ars Technica)


Categorii: Legal, Software.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info