Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

October 2018
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Stiri Populare
(none)

Software-ul trebuie sa invete sa uite

10-05-2007, 10:10

Intr-o era digitala in care orice informatie este usor si ieftin de stocat, un profesor american argumenteaza ca este timpul sa inventam “uitarea digitala”.

panopticon.jpg

Viktor Mayer-Schönberger, profesor la JFK School of Government de la Harvard, afirma in lucrarea sa “Useful Void: The Art of Forgetting in the Age of Ubiquitous Computing” ca este timpul sa reinstauram starea naturala de uitare pe care societatile au trait-o timp de milenii.

Profesorul sugereaza ca arhivarea fiecarui bit de informatie digitala pentru un timp nelimitat duce la crearea unui “panopticon“, termen ce vine de la un tip de inchisoare construita in secolul XVIII, al carei design permitea observarea tuturor prizonierilor fara ca acestia sa stie daca sunt sau nu observati, creand un sentiment de omniscienta invizibila.

Mayer-Schönberger argumenteaza ca toata cantitatea de informatie digitala, sub forma de cautari arhivate de la Google, mii de fotografii de familie, milioane de carti, informatii de la agentii de credit, rezervari de bilete, baze de date guvernamentale, arhive de e-mail, etc, pot fi in detrimentul actiunii si al exprimarii libere.

“Daca orice lucru pe care il facem ne poate fi imputat cativa ani mai tarziu, daca toate comentariile impulsive de moment sunt pastrate, aceste lucruri pot fi combinate pentru a crea o imagine despre noi insine. Apasati de modul in care vorbele si actiunile noastre ar putea fi percepute ani mai tarziu si scoase din context, lipsa uitarii ne poate determina sa ne exprimam mai putin liber si mai putin deschis.” Cu alte cuvinte, ne poate face pe toti sa devenim politicieni.

Profesorul american vine si cu o sugestie pentru a rezolva aceasta problema: o combinatie de legi si functionalitati software care sa asigure ca majoritatea datelor sunt “uitate” implicit. Legea ar urma sa afirme ca “cei care creaza software care colecteaza si stocheaza date trebuie sa includa in cod nu doar abilitatea de a uita, dar si sa faca astfel incat aceasta sa fie setarea standard.”

Aceasta ar insemna ca fiecare informatie sa aiba asociata un fel de eticheta care defineste data la care informatia respectiva expira. Utilizatorii ar avea insa optiunea de a modifica aceasta data dupa dorinta, dar acest lucru ar trebui sa fie modificat in mod explicit de catre utilizatori.

Legea ar urma sa limiteze mai ales perioadele de timp in care o companie sau agentie guvernamentala poate stoca informatii despre clienti si cetateni, informatii care sunt in mod normal pastrate doar pentru ca se poate. Existenta unei date de expirare ar forta organizatiile sa decida daca intr-adevar doresc sa pastreze un volum mare de informatii pentru un interval de timp nelimitat.

Acest mod de a eticheta informatia ar fi aplicat si datelor create de catre utilizatori. Spre exemplu, camerele digitale ar urma sa seteze automat o data a expirarii pentru toate fotografiile facute. Utilizatorul ar avea apoi posibilitatea de a schimba aceasta data, pentru fotografiile pe care doreste intr-adevar sa le pastreze, putand-o modifica cu absolut orice data doreste.

(Sursa: Ars Technica)


Categorii: Opinii, Software.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info