Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

May 2022
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Stiri Populare
(none)

Apple patenteaza mouse-ul multi-touch

05-07-2007, 19:33

Apple se pare ca doreste sa introduca din ce in ce mai multe device-uri in care interactiunea se realizeaza printr-o suprafata sensibila la atingere, acum prin intermediul unui mouse revolutionar, deocamdata aflat in stadiul de patent.

apple-multi-touch-mouse.jpg

Munca la iPhone se pare a deschis apetitul lui Apple pentru device-uri cu suprafete sensibile la atingere. Sau poate ca iPhone-ul este doar un exemplu dintr-o strategie mai ampla a companiei americane.

Dupa patentul de iPod/iPhone cu touchscreen pe spate, Apple a patentat acum un mouse fara butoane sau alte parti mecanice, in care intreaga suprafata de deasupra mouse-ului este una de tip multi-touch, permitand o mare varietate de interactiuni.

Mouse-ul este creat dintr-o suprafata transparenta, o sursa de iluminare din interior ce poate proiecta imagini pe suprafata de deasupra si o camera pentru a inregistra aceste imagini. In momentul in care utilizatorul interactioneaza cu suprafata mouse-ului, pot fi detectate unul sau mai multe puncte de contact dupa lumina reflectata inapoi din zonele respective. Imaginile secventiale ale acestor interactiuni sunt apoi analizate, caracteristicile asociate cu unul sau mai multe puncte de contact traducandu-se in evenimente de control transmise de la mouse. Partea de jos a mouse-ului este folosita ca la orice mouse optic, pentra detecta deplasarea device-ului.

Sistemul astfel creat, impreuna cu un software corespunzator de procesare de imagini, pot fi folosite pentru a recunoaste o mare varietate de gesturi multiple de atingere, printre care:

  • pe mouse pot fi afisate butoane virtuale, in diverse locuri si configuratii. Apasarea pe buton este detectata deoarece suprafata de contact si imaginea degetului la o atingere creste, acest lucru fiind interpretat ca un eveniment de apasare;
  • un cursor pe ecran poate fi controlat prin deplasarea degetelor pe mouse, nu doar prin deplasarea acestuia, acest mod permitand o mai mare varietate de miscari;
  • pot fi folosite si alte gesturi decat apasarea, precum miscare intr-o directie, rotatie, ciocanit si altele pentru a initia pe ecran actiuni precum zoom, scrolling, rotatie sau marire/micsorare;
  • mouse-ul poate fi folosit ca device de identificare a unui utilizator, fie din pozitia cunoscuta a mainii acestuia, fie prin recunoasterea amprentelor.

Mouse-ul poate fi bineinteles configurat si programat, pentru a se adapta unui utilizator sau unui anumit mod de folosire. Patentul mentioneaza si posibilitatea de a adauga diferite moduri de feedback, pentru ca utilizatorul sa stie cand interactioneaza cu mouse-ul. Feedback-ul ar putea fi de tip audio sau de tip haptic, ce ofera senzatii tactile.

(Sursa: PC Joint)


Categorii: Accesorii, Tehnologie.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info