Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2020
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Stiri Populare
(none)

Bateriile ar putea fi inlocuite in curand de celulele de combustibil

02-10-2007, 10:44

Telefoanele mobile ce functioneaza saptamani intregi si laptop-urile ce pot sta deschise o zi intreaga fara a fi incarcate ar putea deveni foarte curand realitate, datorita unui efort concertat de promovare a celulelor de combustibil (“fuel cell”).

toshiba-fuel-cell.jpgUn grup format din mari companii din domeniu, incluzand Samsung, Toshiba si compania americana MTI Micro Fuel Cells, a propus, pentru prima data, un set de standarde referitoare la modul in care celulele de combustibil (“fuel cell”) sunt realizate si incarcate, ceea ce ar putea duce, deja anul viitor, la aparitia de produse comerciale care sa functioneze cu acestea.

Conform ziarului japonez Nikkei, grupul este pe cale sa inregistreze propunerea de standard la International Electrotechnical Commission, creand astfel “standardul global de facto pentru celulele de combustibil pentru device-urile electronice”.

Simpla clarificare a ce anume este o celula de combustibil valida pentru un device ar putea fi suficient pentru a pune in miscare producatorii, permitand planificarea de investitii pe termen mediu sau lung, declansand astfel un proces ireversibil.

Aceasta va duce la scaderea costurilor de productie al celulelor de combustibil, si, in consecinta, a preturilor acestora, care vor putea deveni astfel inlocuitori ai bateriilor traditionale, oferindu-ne device-uri cu o durata mult mai mare de functionare. Un alt efect pozitiv va fi reducerea semnificativa a consumului de curent electric, ceea ce va determina reducerea emisiilor de carbon.

La ora actuala exista o varietate de tipuri de celule de combustibil, bazate pe hidrogen, pe hidrocarburi, sau chiar aer sau zahar. Tehnologia a ajuns chiar sa fie suficient de miniaturizata pentru a patrunde in device-urile portabile, asa ca un standard in acest sens vine sa completze acest tablou.

(Sursa: Tech.co.uk)


Categorii: Standarde, Tehnologie.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info