Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2022
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri Populare
(none)

Cel mai mic radio din lume

06-11-2007, 11:02

Un grup de cercetatori de la University of California, Berkeley, a stabilit un record de miniaturizare, realizand un radio dintr-un nanotub de carbon, de 10.000 de ori mai subtire decat un fir de par uman.

nanoradio1.jpg

Cercetatorii de la UCB au reusit sa combine intr-un singur nanotub de carbon, care este practic un mic cilindru format din atomi de carbon, toate componentele electrice major prezente intr-un radio, inclusiv un tuner si un amplificator.

Mai precis, nu au realizat astfel de componente, ci le-au simulat, intr-un acelasi nanotub de carbon. In radioul traditional, undele radio sunt captate de o antena, care le transforma in curenti electrici la diferite frecvente. Cand se selecteaza un post de radio, tunerul filtreaza toate frecventele, cu exceptia uneia. Tranzistorii amplifica semnalul, in timp ce un demodulator separa datele codificate de unda purtatoare.

In radioul nanometric, nanotubul de carbon este realizat iesind dintr-o suprafata de tungsten, care serveste drept electrod negativ. Varful nanotubului este de asemenea incarcat negativ, fiind separat in vid de un electrod pozitiv de cupru. Atunci cand se aplica un voltaj intre cei doi electrozi (printr-o baterie externa, singura componenta externa a radioului), se creeaza un curent de emisie in camp.

Nanotubul nu contine o antena in sensul conventional al cuvantului. In loc sa receptioneze undele electromagnetice in mod electric, nanotubul le receptioneaza mecanic. El are o frecventa naturala de rezonanta, iar atunci cand undele radio vin pe acea frecventa, nanotubul incepe sa vibreze. Vibratiile modifica curentul de camp creat de baterie, transformand astfel undele radio in semnal electric.

Bateria externa alimenteaza campul electric si amplifica semnalul radio. Emisia de camp fiind una asimetrica, permite curgerea curentului intr-o singura directie, la fel ca in diodele si rectificatoarele dintr-un demodulator. Nanotubul functioneaza astfel ca un demodulator si detecteaza muzica codificata de undele radio. Pentru a schimba frecventa radio, cercetatorii modifica frecventa de rezonanta a nanotubului, modificand voltajul aplicat electrozilor, realizand astfel un tuner.

Cercetatorii de la UCB au reusit sa capteze cel putin 2 melodii la radioul microscopic, “Good Vibrations” al lui Beach Boys, si “Layla”, cantata de Derek and the Dominos.

Radioul miniatural se vrea a fi mai mult decat o simpla curiozitate, autorii sai sperand ca acesta va putea fi folosit in viitor in mici device-uri controlate de la distanta, care ar putea fi injectate in sangele unui pacient pentru a servi pe post de diferiti senzori, spre exemplu pentru a masura nivelul de zahar sau colesterol din sange sau pentru a urmari diversi indicatori ai unor boli precum cancerul.

Iata si un clip care demonstreaza functionarea radioului nanometric:

(Sursa: Technology Review, Engadget, TG Daily)


Categorii: Tehnologie.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info