Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2022
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri Populare
(none)

Celule solare scoase la imprimanta

12-12-2007, 10:40

Celulele solare flexibile de grosimea unei foi de hartie ar putea fi viitorul energiei solare.

dye-sensitised-solar-cell.jpgCercetatorii de la Universitatea Toin din Yokohama, Japonia, au realizat un nou tip de celule solare flexibile, ieftine si foarte subtiri, care pot fi obtinute prin metode de imprimare clasice.

Celulele solare de tip DSSc (dye-sensitised solar cells) nu sunt o noutate, ele fiind inventate in 1991. In principiu, in loc sa foloseasca siliciu, acest tip de celule solare sunt realizate cu un fel de cerneala fotosensibila care emite electroni sub actiunea luminii solare. Acestia sunt captati de niste polimeri transparenti care ii transforma in electricitate.

Patentele legate de aceasta tehnologie expira in 2008, ceea ce a determinat intensificarea eforturilor de cercetare in a gasi noi metode de realizare ale acestora. De aici si rezultate precum cele obtinute de americani si anuntate in urma cu cateva luni (tot celule solare flexibile imprimabile, dar realizate cu nanotuburi de carbon si fulerene) iar acum, cele ale echipei din Japonia, care pot fi imprimate pe o folie in format A4.

Desi eficienta de conversie este inca una redusa, de doar 6% comparativ cu 15% la celulele solare standard, celulele solare DSSc au 2 avantaje principale fata de cele bazate pe siliciu. In primul rand, pot fi scoase la imprimanta (celulele solare obisnuite trebuiesc realizate in vid), ceea ce inseamna costuri foarte mici de productie. In al doilea rand, faptul ca pot fi realizate pe niste folii de 0,4 mm grosime inseamna ca sunt mult mai usor de folosit si inclus in device-uri.

Universitatea japoneza afirma ca partenerii sai comerciali dispun deja de facilitati de productie care pot realiza lunar o cantitate de astfel de celule solare echivalente cu 10 megawati de curent electric. Incepand din luna februarie a anului viitor japonezii vor comercializa noul tip de celule solare pentru a alimenta telefoanele mobile si alte device-uri portabile.

(Sursa: Tech.co.uk, Engadget)


Categorii: Tehnologie.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info