Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

October 2018
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Stiri Populare
(none)

Deseneaza-ti parola

29-10-2007, 12:29

In viitor, parolele cu text si numere folosite astazi pe scara larga ar putea fi inlocuite de desene.

graphic-password.jpgUn grup de ingineri de la Newcastle University, Marea Britanie, a pus la punct o tehnologie care permite folosirea unui mic desen pe post de parola, fiind capabil sa recunoasca modul unic in care o persoana realizeaza acel desen.

“Multi oameni au probleme in a-si aminti o parola, asa ca aleg cuvinte usor de tinut minte, si de aceea usor de spart de catre altii,” explica Jeff Yan, lector la Universitatea din Newcastle.

Acesta, impreuna cu alti colegi, au realizat tehnologia “Draw a Secret” (DAS), o schema de parole grafice in care utilizatorii isi deseneaza in mod liber parola secreta sub forma unei imagini pe un grid, o retea de liniiĀ  perpendiculare ce imparte zona desenului in celule. Imaginea este apoi codificata ca o secventa ordonata de celule. Software-ul tine minte liniile realizate, dar si continuitatea realizarii desenului, numarand de cate ori a fost ridicat pixul/stylusul de pe suprafata de desenat.

Sistemul ofera si o metoda prin care utilizatorilor le este reamintit desenul folosit ca parola, BDAS (Background Draw a Secret). Aceasta inseamna practic ca utilizatorilor le este prezentat un fundal pentru desenul propriu-zis, care reprezinta un indiciu pentru parola grafica dar, in acelasi timp, duce la realizarea de parole mai putin predictibile, mai lungi si mai complexe.

graphic-password1.jpgSistemul BDAS incurajeaza utilizatorii sa realizeze parole grafice cu mai multe linii, mai lungi, mai putin simetrice si care nu incep din centru, facandu-le mai greu de ghicit. Spre exemplu, daca un utilizator are ca fundal o floare, iar parola sa este imaginea unui fluture, el trebuie sa-si aminteasca de unde incepe desenul si ordinea liniilor in realizarea sa.

“In esenta, este o idee foarte simpla si foarte intuitiva,” a afirmat Yan. “Desi realizarea initiala a parolei poate dura mai mult, aceasta este usor de tinut minte si mai sigura.” In testele efectuate, 95% dintre utilizatorii sistemului au fost capabili sa reproduca imaginea, chiar si la o saptamana dupa ce au realizat desenul initial.

Sistemul a fost realizat initial ca masura de protectie pentru device-uri de tip smartphone, dar el va fi extins in curand si la alte domenii.

(Sursa: Tech.co.uk)


Categorii: Securitate, Tehnologie.

1 Comentariu

  1. ddd |

    5ttt5

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info