Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

October 2018
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Stiri Populare
(none)

IBM recurge la racirea cu apa pentru supercomputere

10-04-2008, 11:44

IBM a introdus un nou supercomputer care foloseste unul dintre cele mai rapide microprocesoare existente si care este racit printr-un sistem inovativ cu apa.

ibm_hydro_cluster.jpgNoul supercomputer Power 575 ajunge la o performanta de 600 GFlops per nod datorita folosirii prcesorului POWER 6, despre care IBM afirma ca este cel mai rapid din lume, fiind primul procesor care a depasit frecventa de 5 GHz, dar si datorita introducerii unui sistem inovativ de racire cu apa.

Tehnologia, numita Hydro Cluster Water Cooling, aduce apa pana la fiecare procesor in parte, racind niste placute de cupru situate deasupra acestuia, intr-un sistem numit de catre IBM “racire cu apa la nivel de cip”, ce poate fi observat in clipul de mai jos.

Conform IBM, tehnologia de racire cu apa, care este de 4000 de ori mai eficienta decat cea cu aer, reduce cu 80% nevoia de sisteme de racire cu aer in supercomputerul Power 575, ceea ce duce la o reducere cu 40% a consumului de putere in centrele de date folosind acest supercomputer. In plus, sistemul de racire cu apa este construit in asa fel incat apa calda care vine de la procesoare poate fi adusa la un loc de la toate supercomputerele dintr-un centru de date si poate fi utilizata pentru lucruri precum incalzirea unei locuinte sau a apei dintr-o piscina.

Power 575 are 448 nuclee de procesare per rack, oferind in total o performanta de 5 ori mai mare decat cea a predecesorului sau, Power 570, fiind de 3 ori mai eficient din punct de vedere al consumului de energie decat acesta. Fiecare rack are 14 noduri de tip 2U, fiecare nod avand 32 de procesoare Power 6 la 4,7 GHz si 3,5 TB de memorie. Un astfel de nod ajunge la o performanta de 600 GFlops.

(Sursa: IBM, Daily Tech, TG Daily)


Categorii: Tehnologie.

3 Comentarii

  1. Merce Casian |

    Si calculatorul meu(Dual core) era un super computer acum cativa ani. deci o sa ajungem si noi sa avem chiar laptop-uri cu un sac de procesoare:)

  2. Merce Casian |

    Si calculatorul meu(Dual core) era un super computer acum cativa ani. deci o sa ajungem si noi sa avem chiar laptop-uri cu un sac de procesoare:) glumeam

  3. MeHi |

    De fapt cei de la IBM cautau o metoda sa incalzeasca apa din piscina.Se pare ca au reusit !:)

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info