Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2022
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri Populare
(none)

In viitor, panourile solare ar putea fi tiparite la imprimanta

26-07-2007, 09:10

Cercetatorii de la New Jersey Institute of Technology (NJIT) afirma ca au dezvoltat un nou tip de celule solare care vor putea fi vopsite sau tiparite pe folii flexibile de plastic.

mitra-solar.jpgIntr-o declaratie de presa, cercetatorul principal Somenath Mitra a afirmat ca “in viitor, proprietarii de locuinte vor putea tipari folii cu aceste celule solare folosind imprimante obisnuite cu jet de cerneala.”

Celulele solare conventionale sunt realizate din siliciu purificat, acelasi material folosit si in fabricarea chip-urilor de calculatoare. Materialul este insa relativ scump, dificil de manipulat si de produs, si, in consecinta, nu intotdeauna la indemana.

Cercetarea de la NJIT s-a concentrat de aceea pe realizarea de celule solare din polimeri. Aceste materiale nu sunt doar mult mai ieftine, ci si mult mai usor de folosit intr-o varietate de modalitati. “Imaginati-va conducand intr-o buna zi o masina hibrid cu un panou solar vopsit pe acoperis, care produce electricitatea de care masina are nevoie. Oportunitatile sunt nenumarate,” a mai spus Mitra.

Celulele solare dezvoltate la NJIT folosesc un complex de nanotuburi din carbon, combinate cu asa-numitele Buckyballs sau fulerene (“fullerene“), niste molecule complexe compuse in intregime din carbon, avand forma unor mingi goale formate din hexagoane si pentagoane cu atomi de carbon in varfuri. Impreuna, aceste nanomateriale formeaza niste structuri de forma serpuita in care aceste Buckyballs capteaza electronii generati de polimerii expusi la lumina solara, iar nanotuburile au rolul de a conduce electronii, formand astfel un flux de curent.

“Folosind aceasta combinatie unica intr-o celula solara organica poate mari eficienta celulelor solare ale viitorului, aplicate prin vopsire sau imprimare. Sper ca acest proces sa devina intr-o zi o sursa de energie alternativa ieftina pentru toate locuintele lumii,” a concluzionat Mitra.

(Sursa: DailyTech, ScienceDaily)


Categorii: Tehnologie.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info