Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

November 2020
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Stiri Populare
(none)

Masinile europene vor chema singure 112

26-07-2007, 10:07

Uniunea Europeana a ajuns la un acord cu producatorii din industria de automobile sa introduca un sistem automat de apel de urgenta in cazuri de accidente in toate masinile noi din 2010, lucru care ar putea salva peste 2.500 de vieti in fiecare an.

Conform acordului, toate masinile noi inregistrate incepand cu septembrie 2010 vor trebui sa fie echipate cu sistemul eCall. Propunerea initiala a UE fusese pentru inceputul anului 2009.

Sistemul este legat de senzorii de airbag ai masinii. In momentul in care acestia se declanseaza, calculatorul de bord trimite automat un semnal catre cea mai apropiata statie de urgenta. Totodata se trimite si un set de date care sa ajute operatorul ce proceseaza apelul, printre care ora, locatia vehicolului si identificarea acestuia.

Sistemul creeaza in acelasi timp o legatura telefonica intre centrul de urgenta si ocupantii vehicolului, iar daca nimeni dintre acestia nu raspunde, se trimite automat o alarma catre serviciul de ambulante si medicii de urgenta. Sistemul cere bineinteles ca zona in care se produce accidentul sa fie sub acoperire celulara si ca dispozitivul din masina sa fie suficient de robust pentru a rezista accidentului.

Uniunea Europeana estimeaza ca anual mor aproximativ 40.000 de oameni in accidente de masina pe teritoriul UE si ca aproximativ 2.500-2.700 de vieti ar putea fi salvate daca echipele de salvare ar putea ajunge la locul accidentului mai devreme. Se estimeaza ca implementarea sistemului ar costa anual 4,5 miliarde €, mult sub cei 26 miliarde € in costuri legate de accidente.

Deocamdata, sistemul eCall, pe care unii producatori, precum Volvo, au inceput deja sa-l instaleze pe masinile noi, este destul de scump, aproximativ 1.800 € in cazul Volvo. Se estimeaza insa ca acesta se va ieftini, odata cu raspandirea sa, la sub 150 € per masina.

Criticii acestei initiative si-au exprimat ingrijorarea privind posibilitatea ca eCall sa fie folosit pentru monitorizarea deplasarilor masinilor pe suprafata Uniunii Europene.

Deocamdata acordul privind implementarea eCall a fost semnat doar de 9 tari ale UE, Grecia, Italia, Cipru, Lituania, Slovenia, Finlanda, Suedia, Germania si Austria, plus alte 3 tari care nu fac parte din UE, Elvetia, Norvegia si Islanda.

(Sursa: comon.dk, eSafety)


Categorii: Reglementari, Tehnologie.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info