Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

July 2022
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri Populare
(none)

Masinile – la fel de inteligente ca oamenii in 20 de ani ?

17-02-2008, 20:21

Masinile vor atinge un nivel de inteligenta echivalenta cu cea umana pana in 2029, afirma un inventator american.

Umanitatea este in pragul unor avansuri tehnologice ce vor duce la lucruri precum implantarea unor mini roboti in creierul uman pentru ca acesta sa devina mai inteligent, crede Ray Kurzweil, un cunoscut inventator si futurolog american. Kurzweil este unul din cei 18 ganditori influenti ai momentului, invitati de catre Academia Nationala Americana de Inginerie sa identifice cele mai mari 14 provocari tehnologice aflate in fata umanitatii in acest secol.

Conform lui Kurzweil, oamenii si masinile se vor contopi in cele din urma prin device-uri implantate in corp pentru a le spori inteligenta si sanatatea, dar nu va avea loc o invazie in stil SF a masinilor care sa inlocuiasca umanitatea.

El mai afirma ca pana in 2029 vom dispune de hardware-ul si software-ul necesar pentru a realiza o inteligenta artificiala echivalenta cu cea umana, care va avea atat supletea inteligentei omului, cat si inteligenta sa emotionala.

“Suntem deja o civilizatie care contopeste umanitatea si masinile. Folosim tehnologia pentru a ne extinde orizonturile fizic si mental, iar realizarea unei inteligente artificiale echivalenta cu a noastra va fi doar o extensie in plus,” a explicat Kurzweil.

El a prezis ca oamenii si masinile se vor contopi in cele din urma prin intermediul unor device-uri incluse in corpurile oamenilor pentru a le mentine sanatatea si a le imbunatati inteligenta. “Vom avea nanoboti inteligenti care vor patrunde in creier prin vasele capilare si vor interactiona direct cu neuronii biologici. Nanobotii ne vor face mai inteligenti, ne vor ajuta sa ne amintim lucrurile mai bine, iar prin intermediul lor vom putea intra automat in medii virtuale complete prin sistemul nervos propriu.”

Printre cei care si-au exprimat gandurile privind viitorul tehnologic al omenirii se mai afla, pe langa Kurzweil, Larry Page, unul dintre fondatorii Google, si Dr Craig Venter, unul dintre pionierii descifrarii genomului uman.

Printre cele 14 provocari tehnologice identificate ca esentiale in viitorul imediat se numara lucruri precum obtinerea unei energii solare mai eficiente, dezvoltarea unor metode de stocare a carbonului in exces sau obtinerea de energie prin fusiune nucleara.

(Sursa: BBC)


Categorii: Opinii, Tehnologie.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info