Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2022
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri Populare
(none)

Muschiul artificial care se vindeca singur si genereaza curent

24-03-2008, 12:06

Un grup de cercetatori din California a creat un muschi artificial care nu numai ca se poate auto-vindeca, dar poate genera si curent electric.

muscle-fiber1.jpgCercetarea desfasurata la University of California din Los Angeles ar putea fi folosita pentru a crea roboti ce s-ar putea deplasa la fel cum o fac oamenii, pentru a realiza membre artificiale avansate sau chiar pentru a alimenta un device portabil.

“Am creat un muschi artificial, care, atunci cand ii aplici electricitate, se expandeaza cu mai mult de 200%,” a afirmat Qibing Pei, cercetator la UCLA si autor al studiului. “Miscarea si energia acestuia sunt similare cu cele ale muschilor umani”.

Muschii artificiali nu sunt o noutate, dar acestia erau pana acum realizati din electrozi din pelicule metalice, care nu erau insa rezistente la uzura.

In schimb, noul tip de muschi foloseste electrozi din nanotuburi de carbon care, pe langa o rezistenta sporita, au proprietatea de “auto-vindecare”, in sensul ca daca o portiune a acestora devine nefunctionala, regiunea din jurul sau se auto-izoleaza devenind ne-conducatoare de curent si prevenind astfel raspandirea defectului in jur.

Cercetatorii au testat fiabilitatea muschiului supunandu-l la diverse “evenimente”, mai exact inteparea acestuia cu ace. Muschiul a ramas functional, ceea ce nu s-ar fi intamplat cu alte tipuri de muschi artificiali.

Muschiul artifial astfel creat este si eficient din punct de vedere al consumului de energie, conservand aproape 70% din energia de intrare. In plus, pe masura ce materialul se contracta dupa o extensie, rearanjarea nanotuburilor de carbon genereaza un mic curent electric ce poate fi capturat si folosit pentru a alimenta un alt device sau poate fi stocat intr-o baterie.

Acelasi principiu este folosit de oamenii de stiinta din Japonia pentru a incarca baterii folosind valurile oceanului, iar alti oameni de stiinta cred ca tehnologia ar putea fi utilizata pentru captarea energiei eoliene.

(Sursa: Discovery News)


Categorii: Sanatate, Tehnologie.

1 Comentariu

  1. Magdici Emanuel |

    In sfarsit poate deveni filmul “I Robot” adevarat 😀
    sau poate mai mult de atat cine stie om trai si om vedea 😛

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info