Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

May 2022
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Stiri Populare
(none)

LHC trimite primele fascicule de protoni

10-09-2008, 22:02

CERN porneste cel mai mare accelerator de particule din lume, iar Apocalipsa mai are de asteptat.

cern3-1.jpgLarge Hadron Collider (LHC), cel mai mare accelerator de particule din lume, a fost pus cu succes astazi oficial in functiune, primul pas in ceea ce reprezinta cel mai mare, mai scump si mai impresionant experiment stiintific civil desfasurat pana in prezent.

Oamenii de stiinta de la CERN au reusit sa trimita primul fascicul de protoni de-a lungul intregii circumferinte de 27 km a tunelului circular subteran de langa Geneva in jurul orei 10:30, dupa care au trimis un fascicul intr-un circuit complet in celalalt sens in cursul dupa-amiezii, in jurul orei 15:00.

De aici insa si pana la ciocnirile de particule mult asteptate de catre oamenii de stiinta mai sunt cateva etape. Initial, primele astfel de ciocniri erau programate pentru 21 octombrie, dar ele ar putea avea loc mult mai devreme, data oficiala nefiind anuntata deocamdata de catre CERN.

Conform BBC, primele ciocniri de test ar putea avea loc deja in urmatoarele zile, dar acestea vor fi realizate la energii scazute, care nu vor produce date de interes stiintific, avand doar rol de calibrare. In aproximativ o luna, fasciculele de protoni vor fi circulate la energii de aproximativ 10 ori mai mari decat cele folosite astazi.

Dar experimentele cu adevarat interesante vor avea loc probabil abia anul viitor, cand fascicule de protoni circuland la viteze apropiate de cele ale luminii vor fi ciocnite, iar cele 4 detectoare imense din LHC, practic niste camere digitale uriase, cu greutate de mii de tone, capabile sa inregistreze milioane de imagini pe secunda, vor fi pregatite sa capteze rezultatele acestor ciocniri.

Lansarea LHC a fost insotita de temeri ca ciocnirile de particule ar putea produce gauri negre microscopice care ar putea pune in pericol viitorul planetei. Astfel de scenarii au fost respinse categoric de cercetatorii de la CERN, care le-au catalogat drept nonsensuri. Conform lui James Gillies, purtatorul de cuvant al CERN, a afirmat ca cel mai periculos lucru care s-ar putea intampla este sa se piarda controlul asupra unui astfel de fascicul de protoni circulat la viteza maxima, ceea ce ar afecta insa doar acceleratorul in sine.

Iata si un clip video cu inregistrarea primului fascicul complet din LHC (calitatea nu este cea mai buna):

(Sursa: BBC, Times Online, Information Week)


Categorii: Stiinta.

3 Comentarii

  1. Sfarsitul lumii “de balta” « Que paso? |

    […] Info. […]

  2. LHC trimite primele fascicule de protoni | feedarts.ro Feed Directory |

    […] CERN porneste cel mai mare accelerator de particule din lume, iar Apocalipsa mai are de asteptat. Large Hadron Collider (LHC), cel mai mare accelerator de particule din lume, a fost pus cu succes astazi oficial in functiune, primul pas in ceea ce reprezinta cel mai mare, mai scump si mai impresionant experiment stiintific civil desfasurat pana […] Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri […]

  3. Maximilian Ioan | LHC trimite primele fascicule de protoni |

    […] cel mai mare, mai scump si mai impresionant experiment stiintific civil desfasurat pana […] Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri This entry was posted in Tehnologie and tagged fascicule, primele, protoni, trimite. Bookmark the […]

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info