Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

October 2021
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri Populare
(none)

Zgarie-norii care se rotesc

15-05-2007, 09:13

Un arhitect a realizat un proiect al unui bloc zgarie-nori in care fiecare etaj se roteste independent, generand energie electrica si ducand la schimbarea permanenta a formei blocului.

In blocul de 68 de etaje, conceput de arhitectul David Fisher si firma Dynamic Architecture, fiecare etaj are o structura inelara, care se roteste in jurul structurii centrale unde se gasesc lifturile, scarile si alte utilitati. Intre etaje se gasesc turbine de vant care genereaza electricitate suficienta pentru a alimenta nu doar blocul in sine, ci si alte 10 cladiri de dimensiuni similare.

windscraper.jpg

Etajele se rotesc suficent de incet pentru a nu deranja locatarii, o rotatie completa durand 90 de minute. Locatarii ultimelor 5 etaje au posibilitatea de a controla directia si viteza de rotatie a etajului. Miscarea restului etajelor este programata de catre arhitect sau de catre managerul blocului.

Deocamdata nu exista foarte multe detalii despre partea tehnica. Alimentarea cu energie se va face intr-un mod similar cu cea de la trenuri, cu contacte electrice aflate in permanenta legatura, in timpul miscarii, cu sursele de curent. Un lucru tinut secret este modul de realizare al instalatiilor sanitare si al tevilor.

windscraper_detail.jpg

Blocul se pare ca va fi construit in Dubai, proiectul urmand sa inceapa in urmatoarele 6 luni.

Iata si un clip video ce prezinta un astfel de bloc rotitor:

(Sursa: Gizmodo, Wall Street Journal)


Categorii: Tehnologie.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info